От днес влизат в сила новите правила за майчинство и бащинство

От днес влизат в сила новите правила за майчинство и бащинство

От днес влизат в сила новите правила за майчинство и бащинство

От днес влиза в сила правото на майките и осиновителките да получават 50% от полагащото им се майчинство, ако се върнат на работа след третия месец от раждането на детето. Промяната беше заложена в Кодекса за социално осигуряване през миналата година, но започва да действа от началото на този месец. От 1 юни се дава ново право и на бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст - те могат да излизат в отпуск по бащинство за 15 календарни дни, смятано от деня на предаване на детето.

По предложение на бившия социален министър Зорница Русинова предишните управляващи одобриха въвеждането на стимул за по-бързо връщане на майките на работа. Това може да стане най-рано след третия месец от раждането на детето, което означава, че в продължение на девет месеца работещата майка освен заплата ще получава и половината от полагащото й се обезщетение за бременност и раждане.

Условието е детето да не се отглежда от роднини, близки, приемно семейство или от човек по програма за подкрепа на майчинството, както и то да не е настанено в социална институция.

Бащите-осиновители на деца до 5-годишна възраст също ще имат повече права - те ще могат да излизат в отпуск за три работни седмици от датата на предаване на осиновеното дете, така че да имат време за адаптация.

От днес майките могат да прехвърлят майчинството си на един от родителите си след навършване на 6-месечна възраст на детето, в случай, че бащата е неизвестен. Ако майката се разболее или почине, обезщетението за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2 до 5 години ще се прехвърля към баща, осиновител, баба, дядо или настойник. 

Източник: Дарик нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ