Отпада карантината за българските шофьори на международни превози

Отпада карантината за българските шофьори на международни превози

Отпада карантината за българските шофьори на международни превози

От 25 май отпада карантината за българските шофьори на тежкотоварни автомобили, които влизат в страната. Това ще важи за товарни автомобили до и над 3,5 тона, също така и за автобусните шофьори, съобщи министърът на транспорта Росен Желязков на брифинг в Министерския съвет. 

"Така се споразумяхме с бранша, така че това е също едно облекчение за международните водачи", коментира Желязков. Досега заради епидемията международните шофьори, които се завръщаха у нас, бяха поставяни под карантина от 14 дни преди да поемат на следващ курс. 

По-рано днес в София се проведе протестно шествие от над 100 автобуса на собственици на фирми за туристически превоз с искане към правителството за спешни мерки за решаване на проблемите в един от най-силно засегнатите сектори на икономиката. 

"Исканията ни са предимно икономически. Искаме подкрепа от държавата, за да ни спаси от фалит, тъй като ние се намираме в извънредна ситуация още от въвеждането на извънредното положение. Искаме да ни бъдат отсрочени осигуровките, както и да получим финансова подкрепа за оборотни средства, за да можем да подновим дейността си, когато това е възможно". Това заяви за Нова телевизия Радка Мандилова, която е председател на национално сдружение "Случаен превоз".

"Моите уважения, разбира се, към техните искания. Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се, трябва да гледаме нещата като системност, защото мерките за един пораждат ревност в други. Мярката по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" към момента с общ бюджет 40 млн. е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, специализиран и т.н.", обясни пред БНТ транспортният министър. 

И припомни, че държавата отпуска нов вид помощ в подкрепа на транспортния бранш. Тя ще започне да действа на 1 юли, а отделеният финансов ресурс за нея е 40 млн. лв. С нея превозвачите ще бъдат подпомогнати с допълнителна компенсация от 290 лева за работник, като целта е да не са съкращават хора. Кандидатстването ще бъде с опростена заявка през Агенцията по заетостта, като няма ограничение за броя хора от една фирма. Средствата ще се превеждат по банков път на работодателя и ще бъдат за сметка на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Очаква се заделените средства да са достатъчно за всички фирми (малко над 1500), които са лицензирани като превозвачи.

"По отношение на регистрирани безработни транспортният сектор не е сред най-засегнатите. От началото на кризата те са около 4 хиляди. Същевременно работа в сектора са започнали 740 души. Част от исканията на протестиращите превозвачи са изпратени и в МТСП. Не са много тези, които са се възползвали от мярката 60/40, но срокът й е удължен", коментира пред БНР зам.-министърът по труда и социалната политика Зорница Русинова. 

"Мярката, подсигурена с 40 млн. лева, ще бъде много полезна за бранша, защото ще обхваща всички видове превози и да подпомогне всеки сегмент от автобусния транспорт", смята Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ