Държавата дава 14 млн. лв. за преносими компютри за учители и ученици

Държавата дава 14 млн. лв. за преносими компютри за учители и ученици

Държавата дава 14 млн. лв. за преносими компютри за учители и ученици

Отпускат 14 млн. лв. от държавния бюджет за закупуването на 16 000 преносими компютри за учители и ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след заседанието на Министерския съвет. 

"12 000 от машините ще са за ученици, а 4000 за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник. Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент", поясни Вълчев.

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи. „Общият брой на ученици в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000", обясни той.

"Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите - 159 като данните са от началото на учебната година. Това означава средно дневно по 5 заразени ученика и по 5-6 учителя. 4,7 на 1000 са към днешна дата карантинираните ученици и учители. Средно дневно от началото на учебната година имаме 3 на 1000 карантинирани, тоест 99,7% от системата учи присъствено. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмицата на грипните вируси", уточни образователният министър. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ