Парламентът отхвърли ветото на Радев за промените в закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на Радев за промените в закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на Радев за промените в закона за МВР

Очаквано, парламентът отхвърли ветото на президента върху част от промените в Закона за МВР. Държавният глава върна за преразглеждане поправките, предвиждащи създаване на дублираща функциите на НСО структура към МВР с мотив, че това създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс без гаранции за по-голяма сигурност.

Законът бе прегласуван със 136 гласа „за“, а ветото получи подкрепа само на 59 гласа от Парламентарната група на БСП.

От началото на мандата си президентът е наложил 21 вета, припомни от парламентарната трибуна бившият МВР -шеф и настоящ депутат от ГЕРБ, Валентин Радев от ГЕРБ. "Негово право е, но колко от тях са минали - вие преценете.", добави той.  Според него президентът като цяло е съгласен с промените в закона, има забележки само към 6 параграфа, допълни бившият вътрешен министър. И уточни, че най-важната промяна в закона е създаването на новата Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма. Дублиране на функциите на НСО има и сега, просто вече се обособяват законово, обясни той. МВР и досега е участвало в съвместни охранителни мероприятия заедно с НСО, те си взаимодействат, допълни той и даде пример и за организацията на Европредседателството.

По-радикална позиция заяви Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", според когото "НСО не трябва да съществува, или най-малкото не в този вид!". Според него в сегашния си формат службата е "наследник на комунистическото УБО, рядко срещано явление в демократичния свят и няма място и в нашата държава." Веселинов призова НСО да мине под шапката на МВР и да бъде преструктурирана във ведомствена дирекция, което според него ще означава, че късаме с тоталитарното си минало. Идеята НСО да престане да същестува като самостоятелна структура срещна неочаквана подкрепа и от "Атака". Този закон е хубав, защото рано или късно ще доведе до разформироване на НСО, заяви Павел Шопов от партията на Сидеров. Той напомни, че президентът и премиерът „водят артилерийски двубой по темата“. "НСО за тези 30 години допусна толкова много гафове и провали, недобре свършена работа, а десетки милиони отиват за издръжката й. Нужна е решителна промяна и този закон е част от този процес", заяви Шопов. Скоро ще се наложи разформироването на старото Тодор-Живковско УБО, което всъщност е службата, предрече Шопов и поиска конституционни промени в тази посока.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ