След края на извънредното положение - поправки в над 10 закона и 3 кодекса гласува парламентът

След края на извънредното положение - поправки в над 10 закона и 3 кодекса гласува парламентът

След края на извънредното положение - поправки в над 10 закона и 3 кодекса гласува парламентът

Над 10 закона, три кодекса и няколко постановления на Министерски съвет бяха ремонтирани през Закона за здравето, който беше приет на първо четене в парламента днес. Законопроектът, приет със 125 гласа "за", нито един "против" и 69 "въздържал се" има за цел да уреди мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение. Той обаче засяга редица обществени и бизнес дейности, което наложи и останалите изменения в нормативни актове. Ето и промените, които ще настъпят, след като законът влезе в сила:

1. Според поправките в Закона за здравето, министърът на здравеопазването може да разпореди задължителна изолация на болни и на заразоносители и карантина на контактни лица и на лица, които са влезли на територията на България от други държави. А карантината може да се изкара и в домашни условия при прецента на лекуващия лекар. В ръцете на здравният министър е и обявяването на извънредна епидемична обстановка както за цялата страна, така и за отделен регион, ако такава бъде предложена от главния държавен здравен инспектор, чийто пост у нас в момента се заема от доц. Ангел Кунчев. 

2. Променя се името за закона, като от влизането му в сила той ще се нарича Закон за мерките и действията по време на извънредното положение и за преодоляване на последиците след отмяната на извънредното положение. 

3. С промените в Административнопроцесуалния кодекс изрично се въвеждат двумесечен срок за разглеждане на оспорването на общия административен акт, издаден в неотложни случаи, и едноинстанционност на оспорването. 

4. По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна министрите, областните управители и ръководителите на други ведомства, предоставили под наем или за ползване имоти – държавна собственост, или общинските съвети, предоставили под наем или за ползване имоти – общинска собственост, може да приемат решения, съответно да издадат заповеди за намаляване размера на вноските за наем и за ползване или за освобождаване от заплащането им изцяло или частично от физически и юридически лица – наематели или ползватели, които са ограничили или преустановили дейността си в имота вследствие на мерките и ограниченията, наложени по време на извънредното положение.

5. До 30 юни служебно се удължава срокът на всички месечни семейни помощи, отпуснати на основание чл. 7 и чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, който изтича в периода от 1 февруари 2020 г. до 31 май 2020 г. 

6. Сроковете на валидност на издадените заповеди за настаняване в специализирани институции и социални услуги в общността от резидентен тип, делегирани от държавата дейности и местни дейности, които изтичат след 1 март 2020 г., се удължават до 31 декември 2020 г. 

7. До 31 август 2020 г. изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане и кметовете на общини нямат право поради липса на потребители да закриват или да намаляват капацитета на социални услуги, делегирани от държавата дейности и местни дейности, с изключение на специализираните институции за деца. 

8. Такси за ползване на социалните услуги Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за временно настаняване, звено „Майка и бебе” и Дневен център, включително при седмична услуга, когато са делегирани от държавата дейности, не се заплащат от лицата за периода от 13 март 2020 г. до 31 август 2020 г.

9. До края на втория учебен срок на учебната 2019/2020 г. обучението на учениците, записани в дневна, вечерна, задочна, индивидуална и комбинирана форма на обучение и в дуална система на обучение, както и подкрепата за личностно развитие се осъществяват доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Обучението включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. След отмяната на извънредното положение груповото присъствие на деца и ученици на територията на институции от системата на предучилищното и училищното образование извън случаите по ал. 2 се допуска след уведомяване на министъра на образованието и науката.

10. Разпоредбите на Закона за обществените поръчки не се прилагат два месеца след отмяната на извънредното положение и за транспортните услуги. 

11. Промени търпи и Закона за чужденците в Република България.  Чужденец с разрешено продължително пребиваване в България, на който срокът за пребиваване изтича в срок до три месеца след отмяната на обявено извънредно положение, може да подаде заявление за продължаване на пребиваването в срок до три месеца след отмяната на извънредното положение, като този срок не се смята за прекъсване, когато чужденецът подаде заявление за дългосрочно или постоянно пребиваване. Продължително пребиваващ чужденец, на когото разрешеното продължително пребиваване изтича в срок до три месеца след отмяната на обявено извънредно положение, може да влезе на територията на Република България без наличие на виза до три месеца след отмяната на извънредното положение. 

12. Неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., се зачита за трудов стаж. За осигурителен стаж за 2020 г. ще се зачита и времето на неплатения отпуск до 60 работни дни по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване. 

13. През учебната 2019/2020 година в края на ІV и Х клас не се провежда национално външно оценяване от Закона за предучилищното и училищното образование за установяване степента на постигане на компетентностите за съответния етап. Приемането на ученици от обединените училища в XI клас за учебната 2020/2021 година се извършва само въз основа на окончателните оценки по учебни предмети от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование.

14. Лечебните заведения за болнична помощ за активно лечение, които са определени със заповед на министъра на здравеопазването да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, чрез определени длъжностни лица извършват ежемесечна проверка на техническото състояние на енергийните обекти, предназначени за снабдяване с електрическа енергия, които са тяхна собственост, включително на електрически уредби, собствени източници на резервно захранване и съоръжения за автоматично превключване на захранването, осигуряващи непрекъснатост на снабдяването с електрическа енергия. 

15. Министърът на туризма може да намали с до 100% размера на концесионно или наемно възнаграждение, дължимо за 2020 г. по действащи договори за концесия или наем на морски плаж или по договори, които ще влязат в сила през 2020 г., или да отложи плащането им до 31 декември 2020 г. Концесионерите и наемателите по концесионни или наемни договори за морски плаж може да предоставят на посетителите на морския плаж
безвъзмездно или на по-ниски цени от определените в договорите плажните принадлежности по смисъла на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

16. В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции за битово-фекални отпадъчни води да се осигуряват със пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване. Обеззаразяване се извършва преди заустване в повърхностни води и Черно море при възникнала необходимост по преценка на органите на Министерството на здравеопазването. 

17. Промяна търпи и Закона за акцизите и данъчните складове, в който се създават допълнителни алинеи. Данъчен склад не може да бъде обект, който обхваща нефтопродуктопровод и свързана/присъединена към него повече от една база/обект за складиране и/или производство на енергийни продукти. Тази Алинея 7 не се прилага в случаите на нефтопродуктопровод – част от данъчен склад, в който има производствена инсталация за преработка на нефт. В случаите, когато нефтопродуктопроводът е разположен на територията на повече от едно митническо учреждение, за него се
издава отделен лиценз за управление на данъчен склад. Помпените съоръжения, необходими за функциониране на нефтопродуктопровода,
се считат за част от данъчния склад. Това е текстът срещу който възрази днес най-големият доставчик на гориво у нас, Лукойл, а ръководството му предупреди, че компанията може да спре работа заради новите изисквания

18. В едномесечен срок от влизането в сила на измененията и допълненията по ал. 1 на правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове лицензираните складодържатели подават искане за съгласуване на изграждането на системата за видеонаблюдение по чл. 47б от Закона за акцизите и данъчните складове. В двумесечен срок от датата на издаване на съответния акт за съгласуване на искането по ал. 4 лицензираните складодържатели привеждат дейността си в съответствие с изискванията на чл. 47б от Закона за акцизите и данъчните складове.

19. За срок до два месеца след отмяната на извънредното положение Агенцията по заетостта превежда компенсация в размер 290,00 лв. за определени категории лица, подлежащи на осигуряване по реда на Кодекса за социално осигуряване, съгласно критерии и условия, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице. Средствата са за сметка на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ