Парламентът си даде почивка за първия учебен ден

Парламентът си даде почивка за първия учебен ден

Парламентът си даде почивка за първия учебен ден

Народното събрание си гласува почивен ден в петък, 15 септември. Предложението, одобрено на председателски съвет, беше прието в пленарна зала със 183 гласа "за" и един "против", а трима народни представители се въздържаха.

Парламентът ще отработи  еднодневната си ваканция за първия учебен ден на извънредно заседание във вторник,19 септември. Тогава ще се проведе и традиционният за петък парламентарният контрол.

Пленарната седмица в Народното събрание стартира днес с първо четене на изменения в Закона за храните, предложени от парламентарната група на левицата.

Те предвиждаха да се въведе минимално изискване за по-голямо присъствие на български продукти в големите вериги магазини и търговски обекти с над 2 млн. лв. годишен оборот. По-конкретно в измененията са разписани и точни квоти  за увеличаване на продуктите родно производство: пресни плодове и зеленчуци - 51 процент, българско мляко и млечни продукти - 70 процента, месо и месни продукти - 25 процента, пилешко месо и продукти - 50 процента, вино и спиртни напитки - 75 процента.

Мотивът на предложенията е да се гарантира по-голяма защита на българските производители и равен шанс пред вносителите на хранителни продукти, голяма част от които се произвеждат в страни със значително по-високи субсидии. Измененията предвиждаха още нови изисквания при използването на понятието "българско" - само когато за продукта е използвана българска суровина.  Мнозинството обаче отхвърли проектозакона след дебати, в които стана ясно, че законопроектът получил отрицателни становища от всички възможни институции, включително и от браншови организации, които са коментирали, че въвеждането на подобни квоти ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ