Христо Иванов оглави временната комисия за промени в Конституцията

Христо Иванов оглави временната комисия за промени в Конституцията

Христо Иванов оглави временната комисия за промени в Конституцията

Със 134 гласа "за" и 39 "против" парламентът одобри идеята, лансирана по-рано през седмицата от лидера на "Да, България", Христо Иванов за създаване на временна комисия за промени в Конституцията. Тя ще работи шест месеца, а в нея ще влязат 14 народни представители на паритетен принцип, с по равен брой членове от всяка парламентарна група. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обаче отказаха да предложат членове за комисията. Така, промените в съдебната власт, заради които се създава и самата комисия, ще бъдат подготвяни само от депутати на управляващата комисия.

Самият Христо Иванов пък беше одобрен да оглави комисията със 125 гласа "за".  За членове от "Продължаваме промяната" предложиха Стойо Стоев и Ирена Стефанова, от БСП  Филип Попов и Явор Божанков, а ИТН номинира Ива Митева и Андрей Михайлов. Освен Христо Иванов, от групата на ДБ излчиха и Атанас Славов за член на комисията.

Не беше прието беше предложението на Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/ временната комисия да има двама съпредседатели - от ГЕРБ-СДС и от парламентарната група "Продължаваме Промяната" .

По време на дискусиите, председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, който е един от вносителите, подчерта, че промените в Конституцията, пряко свързани със съдебната система, са належащи и очаквани от обществото.

"На тази тема е времето от много години! Много от промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституционни промени, особено по отношение на структурата на ВСС, статутът на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба, която най-накрая да отвори пътя на всеки български гражданин да се възползва от благата на конституционното правораздаване с всички условности, с които може да се нарече то", посочи Иванов. 

Опозицията напълно отхвърли необходимостта от създаване на подобна комисия, за да има промени в Конституцията. Росица Кирова от ГЕРБ подчерта, че вече има постоянна комисия, която обсъжда конституционни и правни въпроси и временна не е необходима.

ДПС остро възрази на искането за временна комисия, без да има конкретен проект на управляващите за промени в Основния закон.

"Какво значат думите: "Няма да внасяме сега, въпреки че имаме нужните подписи“? Вие прочели ли сте с колко подписа трябва да внесете конституция или проект за изменение на конституцията. Или вашият ментор Прокопиев не ви е казал как се внася Конституция? От малък слушах едни приказки: "Ако не искате да се свърши една работа, създайте комисия", каза Хамид Хамид от ДПС. 

От партия "Възраждане" определиха като излишна подобна комисия. "Проблемите с тока, проблемите с галопиращата инфлация, кризите - и здравно-икономическа, и всякаква - това е дневният ред на обществото. Тази измислена комисия категорично не ѝ е нито времето, нито мястото в това, ползващо се с недоверието на обществото Народно събрание", заяви Николай Дренчев от "Възраждане". 

От БСП обявиха, че ще подкрепят създаването на временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията.

Управляващите посочват, че временната комисия ще търси съгласие от всички парламентарно представени партии. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че това трябва да се случи преди избора на нов състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Вносителите посочват, че последната конституционна ревизия от 2015 г. не е изпълнила всички препоръки и не покрива съществуващите стандарти. Предложението е комисията да работи шест месеца и да бъде от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ