Парламентът задължи с решение премиера да се яви в НС

Парламентът задължи с решение премиера да се яви в НС

Парламентът задължи с решение премиера да се яви в НС

Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка Бойко Борисов да се яви пред депутатите на 21 април за изслушване по Националния план за възстановяване и устойчивост, който трябва да бъде изпратен в Европейската комисия до 30 април. Решението беше прието със 135 гласа "за". "Против" гласуваха само 70-те народни представители от ГЕРБ в пленарната зала, предава БНТ. 

Изслушването му беше включено в днешния дневен ред, но той не се яви в залата. Вместо това председателят на парламента Ива Митева огласи писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, в което се казва, че министър-председателят Борисов е в отпуск.

Предложението за изслушването на Борисов направи преди почивката Мая Манолова и именно то бе сред причините за хаос и напрежение в пленарната зала. 

"Очаквано, Борисов, премиерът-беглец, генералът-беглец за трети път от началото на парламента избяга да се яви пред народните представители - вчера при полагането на клетва, после след внасянето на искане за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост, и днес, когато се обсъждаше оставката на неговия кабинет", коментира Манолова.

От ГЕРБ поискаха прегласуване на решението, след което последваха възгласи и викове в залата. Депутатите от ГЕРБ започнаха да удрят по банките в пленарна зала с възгласи "Мутри вън". Те настояха по Плана да бъде изслушан и вицепремиерът Томислав Дончев. 

Татяна Дончева и Димитър Главчев се скараха в пленарна зала, като Главчев от ГЕРБ-СДС излезе на трибуната и поиска процедура по начина на водене. "Искам да дадете думата на Томислав Дончев, който да запознае залата с плана за развитие", каза Главчев. 

"Страхвливецът Борисов днес не дойде за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде за пореден път. Джипко-бибитков днес не дойде за пореден път. Прекрасно е, че той е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов от парламентарната трибуна по точката за изслушване на премиера Бойко Борисов за Плана за възстановяване. 

Думите на Йорданов бяха посрещнати с голямо недоволство от ГЕРБ-СДС, чиито депутати тропаха по банките. "Излъгахте политически, че вашата партия е за мажоритарни избори в два тура, днес казвате, че това не е така", отговори му Биков. От ГЕРБ поискаха и наказание на Йорданов заради обидните квалификации към премиера.

Председателстващата заседанието Татяна Дончева заяви, че точката вече е гласувана и няма да има прегласуване, а продължават обсъжданията на следващите точки в реда. След това депутатите от ГЕРБ-СДС започнаха да скандират "Мафия" и "Оставка".

Според дневния ред като точка 4 трябваше да бъде изслушан министърът на финансите Кирил Ананиев за състоянието на бюджета на държавата. Той обаче остана прав до трибуната, а Татяна Дончева обяви 10 минути почивка и свика председателски съвет. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ