Партиите ще връщат надвзетите субсидии от 2016 г. насам

Партиите ще връщат надвзетите субсидии от 2016 г. насам

Партиите ще връщат надвзетите субсидии от 2016 г. насам

Партиите ще връщат надвзетите субсидии от 2016 г. насам. Това решиха депутатите, които приеха прие окончателни промени в Закона за политическите партии

До „ревизията” на сумите и решенията за преизчисляването и връщане на полученото в повече се стигна след като в "Шоуто на Слави" бяха изнесени данни, че партиите са получавали по малко над 13 лв. за действителен глас, а не както е по закон - по 11 лв. Главният прокурор нареди проверка по данните, която ги потвърди. Бяха издадени и предписания до финансовия министър незабавно да организира механизъм за възстановяване на сумите над полагаемите.

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерство на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили. Законът регламентира случаите, когато надвзетата субсидия не е върната доброволно.

На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата в субсидията се предоставя субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон. Законът урежда и случаите, в които партиите нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се върне до 31 декември 2020 г. Партиите, които не получават субсидия също връщат разликата до 31 декември 2020 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ