Партията на Меркел избира нов лидер на 4 декември

Партията на Меркел избира нов лидер на 4 декември

Партията на Меркел избира нов лидер на 4 декември

Християндемократическият съюз в Германия иска свикване на еднодневен партиен конгрес на 4 декември в Щутгарт, за да избере нов лидер, съобщиха за „Ройтерс“ източници, запознати със случая.

Планът е изпълнителният комитет и управителният съвет на партията да се срещнат ден по-рано, на 3 декември. Законодателството на ХДС предвижда избирането на нов ръководител тази година.

Първоначално се очакваше събитието да продължи 3 дена, но пандемията доведе до преосмисляне на решението, както и до отлагането на вота от април за декември. До февруари начело на ХДС беше Анегрет Крамп‑Каренбауер, която подаде оставка.

Новоизбраният председател ще бъде сред претендентите за кандидат-канцлер, издигнат от партията на Ангела Маркел, която по-рано обяви, че ще се оттегли от поста след изтичането на мандата си през 2021 година.

До момента кандидати за лидер на ХДС са Армин Лашет – премиер на Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-много население, съперникът на Меркел Фридрих Мерц, както и експертът по външна политика Норберт Рьотген.

Вчера при проведените местни избори в Северен Рейн-Вестфалия ХДС си спечели най-голям процент гласове – 36% спрямо 23.5% за социалдемократите и 11.7% за Зелените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ