Пеканов: Климатичната криза е пазарен провал

Пеканов: Климатичната криза е пазарен провал

Пеканов: Климатичната криза е пазарен провал

„Климатичната криза е тема, от която дълго време сме странили. Това е типичен пример за пазарен провал, при който без сериозни интервенции нещата няма да се случат и няма да стигнем до правилното решение“.

Това коментира вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

„Трябва да разберем притесненията на гражданите във въглищните региони за тяхното препитание и бъдеще“, добави Пеканов. „Нужни са ни компенсиращи механизми и инструменти, за да окажем подкрепа на хората“, посочи той.

Според него създаването на инструмента за финансиране "Следващо поколение Европейски съюз" е изключително решителна стъпка напред, за да не се допуснат грешките от глобалната финансова криза. „Тогава твърде дълго не направихме достатъчно да се възстановим и да направим икономиките си по-устойчиви“, каза Пеканов.

Механизмът "Следващо поколение Европейски съюз", в рамките на който се развиват Плановете за възстановяване и устойчивост, е правилният подход за икономическо възстановяване, обясни Пеканов. „Доволен съм, че последните седмици успяхме да подобрим Плана за възстановяване и устойчивост и да го надградим с нови проекти в компонента декарбонизация. Тези проекти дават сигурност на хората, че ще активираме средства за социално-икономически мерки. През Плана за възстановяване и устойчивост можем да изградим нови производства и да създадем нови, устойчиви работни места с достойни доходи“, каза Пеканов. С механизмите на Плана успяхме да повишим средства за изграждане на мощности с възобновяема енергия, добави той.

Успяхме да постигнем консенсус с хората, които се притесняват за своето бъдеще. С Фонда за справедлив преход, в който има 2,4 млрд. лева, ще можем да помогнем на хората във въглищните региони и да им създадем едно по-добро и по-зелено бъдеще, посочи Пеканов.

Конференцията се организира от DIR.BG и сайта за енергетика, екология и икономика 3e-news.net.

Сп. Мениджър е медиен партньор на инициативата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ