Петима ще се борят за лидерския пост в БСП

Петима ще се борят за лидерския пост в БСП

Петима ще се борят за лидерския пост в БСП

Петима са окончателните кандидати за нов лидер на БСП след изтичането на крайния срок за подаване на документи вчера, съобщи днес на пресконференция  Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на пряк избор за председател на БСП.

Увтърдените кандидатури бяха представени по азбучен ред: Валери Жаблянов, Георги Тодоров, Кирил Добрев, Корнелия Нинова и Красимир Янков. Седмина са подали нужните декларации, че са съгласни да се кандидатират за поста на председател на БСП. От тях, 5-ма отговарят на изискванията за наличие на партиен стаж от поне 8 г., четири от които в национално партийни органи, обясни Войнов. От всички подали декларации, на условието не отговарят двете социалистки от Перник - Галина Василева и Ирина Михайлова, които необходимия срок в национални органи. Двете са майка и дъщеря, но това не е причина за отпадането на тези кандидатури.

Кампанията за официално регистрираните петима кандидати за участие в първите вътрешно-партийни избори за пряк лидер за тях започва на 13 август и ще продължи до 10 септември. Гласуването е насрочено за 12 септември. 

Петимата кандидати ще имат общ плакат и обща брошура, в която всеки от тях ще бъде представен със снимка, биография и послания.

За да е легитимен прекият избор, в него трябва да са участвали повече от половината социалисти. По данни на структурите към 31 декември 2019 г. общият им брой е бил над 80 хиляди. 17 август е срокът за съставяне на избирателните списъци от секционните комисии, които ще се предават на ОИК и РИК. Те от своя страна до 10 септември трябва да сверят данните и да заличат починалите.

55 са били първоначално номинираните за председател на БСП от структурите. С най-много номинации е била Корнелия Нинова - 285. Следват я Кирил Добрев със 144, Калоян Паргов с 63, Красимир Янков - 55, Драгомир Стойнев - 40, Костадин Паскалев - 36, Валери Жаблянов и Крум Зарков с по 34, Янаки Стоилов - 23. Останалите имат под 20 номинации.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ