Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да успее

Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да успее

Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да успее

Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз няма да успее. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на церемонията по започване на строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция. 

Домакин на церемонията е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, а като гости присъстваха и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. От българска страна в събитието участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със стремежа ни към икономическа свобода и независимост, каза българският министър-председател. Той определи спирането на газовите доставки към България като безпрецедентен натиск от страна на Русия и посочи, че страните от Съюза могат да му се противопоставят единствено обединени. "Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на плаващия терминал за втечнен газ. Един не само енергиен, но и геополитически проект, който ще промени енергийната карта на целия регион", каза Кирил Петков. 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Капацитетът на съоръжението ще бъде до 5,5 млрд. куб.м. природен газ годишно. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. С 20-процентен дял "Булгартрансгаз" е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 г.

В приветствието си към гостите гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отбеляза, че присъствието им демонстрира единството и европейската ориентация на балканските страни. Той определи терминала в Александруполис като една нова енергийна врата за Европа, чрез която скоро ще може да бъдат заместени доставките на руски газ и която ще позволи на всички участници да поемат ключова роля в енергийните доставки за Европа.

Мицотакис каза, че стойността на изградения по съвременна технология терминал възлиза на 360 млн. евро, като тя се покрива както от публични, така и от частни инвестиции. Той се спря още на разширяването на съществуващия терминал в Ревитуса и изграждането на нов терминал в Коринт, като с тези проекти капацитетът на Гърция в областта на доставките на втечнен природен газ ще се утрои до края на 2023 г.

Гръцкият премиер подчерта, че с тези проекти Гърция не само ще постигне пълно освобождаване на зависимостта от газовите доставки от Русия, но и ще допринесе за заместване на съществена част от доставките на руски природен газ на Балканите чрез интерконекторите между Гърция и България, между България и Сърбия и между Гърция и Северна Македония. Мицотакис заяви, че тези проекти показват стойността на междудържавното сътрудничество в региона в диверсификацията на енергийните източници.

"Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната", заяви Шарл Мишел.

"Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата", заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

"Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време", заяви македонският премиер Димитър Ковачевски. 

По-късно през деня, в рамките на визитата си в Гърция, премиерът Кирил Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ