Петков обвини младежката организация на ГЕРБ за паниката с горивата

Петков обвини младежката организация на ГЕРБ за паниката с горивата

Петков обвини младежката организация на ГЕРБ за паниката с горивата

Имаме големи количества гориво в цялата система. Всички са заредени. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Кирил Петков след среща с членовете на Българската петролна и газова асоциация. В разговорите участваха също заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник министър-председателят по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министърът на енергетиката Александър Николов. 

Според премиера, въпреки че цялата система е била абсолютно обезпечена с гориво, се е използвал страхът на хората от войната и се е създала паника за няколко часа, без да има причина за това.

"Единствената причина, поради което се е получила паниката в сряда е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се използвали в социалните медии навсякъде под политическа или хибридна атака. До този момент, хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ. Снимките, които се завъртяха из социалните медии - с цени над 3 лв на горивата, са пллатени постове. На базата на този факт се създаде паника, увеличавайки търсенето. Паниката обаче беше овладяна, на следващия ден цените се върнаха към по-нормални нива", подчерта премиерът.

"Всички тези обяснения на г-н Борисов за не знам коя зима... Жалко е да се използва страхът на народа за политически цели", обърна се Петков към Бойко Борисов

Министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че по-късно днес ще има брифинг, на който ще дадат повече информация. "Относно горивата, ако търсенето се увеличава с 10-15-20% е една ситуация. Ако в рамките на един ден търсенето е 3-4 пъти по-високо, ако виждаме цистерни, които би трябвало да првозват мляко, да се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странно. Добрата новина тук е, че стрес тестът беше преодолян", заяви Николов. "Цените на горивото и храните са пряко зависими от цените на международния пазар", отбеляза министърът на енергетиката.

Премиерът обяви още, че Министерският съвет ще стане директна точка за контакт към Европейската прокуратура. "Сигнали до Министерския съвет ще ходят директно в Европейската прокуратура без посредници", посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ