Петков: Отбранителната ни стратегия ще е базирана на българската армия

Петков: Отбранителната ни стратегия ще е базирана на българската армия

Петков: Отбранителната ни стратегия ще е базирана на българската армия

Правителството реши да приоритизира изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Русия, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на Министерски съвет, на което кабинетът обсъди стратегията на страната ни относно напрежението между НАТО и Русия.

"Отбранителната ни стратегия ще бъде изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство", каза премиерът. 

Петков посочи, че през годините нашата армия е нефинансирана достатъчно и не по правилния начин и имаме дефицити в момента. "В бъдеще ще се фокусираме точно по тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно избрана, така че българската армия да застане на своето място. България не трябва да е само консуматор на сигурност, а конструктивен партньор в рамките на НАТО", допълни Петков.

Премиерът определи като огромен дипломатически пробив обявеното от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие разширение и начало на преговорите с България. "Влизаме в клуб, където е по-лесно да се привличат инвестиции и ще сме сред страните с много нисък риск и увеличава много потенциала ни за инвестиции", поясни той.

"Заедно с дипломатическите усилия България трябва да направи стъпка към развитие на собствения си военен и отбранителен потенциал в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с използване на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО. Ние преследваме реално развитие на българката армия и въоръжени сили и търсим начини тези дефицити, появили се през годината, да бъдат компенсирани по приоритетен начин в нашите планове за модернизация и превъоръжаване", каза министърът на отбраната Стефан Янев. 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази надежда за решение на кризата между Русия и Украйна чрез средствата на дипломацията. "Надяваме се конфликтът да бъде решен по дипломатически начин. Дипломатическото говорене, обаче, трябва да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности", заяви Генчовска.

Припомняме, че на закрито заседание правителството обсъди доклада на министъра на отбраната Стефан Янев, който представя информация в детайли по повод ситуацията с напрежението между НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса. По-късно днес членовнете на кабинета ще представят пред Народното събрание частта от българската стратегия, която не е засекретена. 

Междувременно, от партия "Възраждане" внесоха проекторешение за незабавно прекратяване на споразумението със САЩ за използване на военни бази у нас. Новината беше съобщена на брифинг в парламента от лидера на партията Костадин Костадинов. Той посочи, че с проекторешението се задължава Министерският съвет до един месец от обнародване на решението да изготви и внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността в базите, извършените разходи от страна на България и т.н. Костадинов уточни, че става въпрос за Учебен полигон "Ново село", складови съоръжения в Айтос и военновъздушните бази "Безмер" и "Граф Игнатиево". 

"За тези бази ние не сме получили една стотинка. Американците имат база в Куба, за която плащат наем, макар и символичен. Тук и символичен наем няма", коментира Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски. 

Той посочи, че следобед има извънредното заседание на парламента за кризата в отношенията между НАТО и Русия, в която Украйна е само един повод, и ще искат да разберат какво въоръжение има в момента там, колко са американските сили като персонал, за какъв период от време, очаква ли се да има още други. 

Лидерът на "Възраждане" коментира, че самият министър на отбраната на Украйна вчера е заявил, че не очаква нападение от страна на Русия. "Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има конфликт, освен дипломатически, който си е между Русия и САЩ, и в този конфликт ние не бива да допускаме да бъдем превръщани в заложници, защото нашето мнение го няма", коментира той. 

"В конфликта между Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, защото имаме отношения с Русия, които са исторически и много имаме какво да загубим, ако ги влошим, но също така имаме отношения с Украйна, която също ни е братска и близка държава, в която живеят няколко стотин хиляди българи", коментира Костадинов.

"НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО е заплаха за националната ни сигурност, защото, откакто сме станали членове на НАТО, единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал. Нито имаме нова техника, нито сме увеличили състава на армията си, напротив - продължихме да я съкращаваме, единствено и само с мотива "нас ще пази НАТО", допълни лидерът на "Възраждане".

Реакция дойде и от ГЕРБ. "Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ще ги подкрепим, защото сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спре агресията", заяви на среща с депутатите от ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му, ако се допусне конфликт заради "никаквата ни в момента политика", ще понесем тежки загуби. "Подкрепяме всичко, което по плановете на НАТО е разписано за България, това не е наша агресия, а отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия. Това не означава да се изпращат войски, а, съгласно плановете на щабовете на НАТО, да изпълним съюзническите си договорености и по никакъв начин България да не изглежда като страна, която се колебае", категоричен е лидерът на партията. 

Борисов заяви, че е против военна армада в Черно море, защото от това страда и туризмът. "Но ще бъдем докрай лоялни, твърдо отстоявайте позиции, ако имат нужда - подкрепяте, ако не искат - "тяхна си работа", поръча на депутатите лидерът на ГЕРБ. Ако се стигне до локален конфликт и санкции срещу Русия, България ще бъде потърпевша, предупреди Борисов. 

Във връзка с газовите доставки лидерът на ГЕРБ наблегна, че една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Борисов припомни, че, когато Русия е взела решение да заобиколи Украйна, ГЕРБ като управляващи не са го допуснали и страната ни се е отказала от 60 млрд. куб. м. газ транзит през България или т.нар "Южен поток". И цялата тази газ беше прекарана през "Турски поток", но, благодарение на ЕК, България е останала на транзитната карта, за което сега получаваме стотици милиони на година транзитни такси. Когато става дума за отбрана, Русия няма интерес да бомбардира този поток, нито ядрени централи, подчерта Бойко Борисов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ