Петков: В Скопие се убедиха, че политическото говорене се замени с реални действия

Петков: В Скопие се убедиха, че политическото говорене се замени с реални действия

Петков: В Скопие се убедиха, че политическото говорене се замени с реални действия

Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на днешното си изслушване в парламента, където даде информация на депутатите за резултатите от взаимните визити на политически делегации от двете страни.

"Българският интерес ще бъде защитен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права", увери Петков.

Той даде за пример заявеното политическо намерение от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско самосъзнание да бъдат вписани в Конституцията, без да се ангажира със срокове. 

"Най-доброто за България е да имаме добросъседство, да имаме отворени граници, правата на българите да са защитени. Следващите десет години ние трябва да работим с Република Северна Македония и този мониторингов механизъм срещу дискриминацията и потъпкването на човешките права да бъде реално използван", каза още българският премиер. 

След разговорите на най-високо ниво в Брюксел премиерът Кирил Петков информира, че там са обнадеждени от първите сигнали, които дават България и Северна Македония. "Получаваме подкрепа, не защото те изискват нещо от нас, а защото се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с реални действия. Димитър Ковачевски е от една седмица премиер и от тези осем дни четири прекара с българското правителство. Това показва желание, че иска да се свърши работа", изтъкна той. 

За две седмици България и Република Северна Македония постигнаха сериозен напредък, а срещите между двамата премиери са изключително успешни, отчете още пред депутатите министър-председателят. 

"Подписахме три меморандума, които бяха в много ключови за нас сектори – земеделие, малки и средни предприятия и точно този Коридор 8 – железницата да започне една сериозна работа по него, защото наистина вече Коридор 8 изпадна от листите на европейските проекти и ако искаме да го вкараме обратно, това ще се случи със съвместна работа", изтъкна премиерът. 

„Тази нова енергия на конструктивен диалог би трябвало да донесе много по-добри резултати от това, което имахме до този момент. Така, че за две седмици да говорим за четири плюс едно вместо 5 с 1, премиерът на РСМ да сподели, че е готов да вкара българите в тяхната конституция, без да бъде категоричен с времето, но го декларира пред медиите. Да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица, аз мисля, че това е добре свършена работа за последните две седмици. Конструктивният диалог между двете държави ще продължи. Организирахме календар за срещи на всеки седем дни. Радвам се, че дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат три срещи в следващите месеци", посочи Петков. 

Екатерина Захариева посъветва премиера Петков да намали малко ентусиазма и попита дали се планират общи събития между България и Северна Македония. Петков отговори положително - ще има общи събития и първото от тях ще е за годишнината от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари.

Според Петков управниците на Северна Македония са се убедили, че политическото говорене е заменено с реални действия. "Аз акцентирам на икономиката като дългосрочен гарант за добросъседство", заяви Петков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ