Петър Москов: Твърденията за токсични ваксини са лъжа, която цели да притесни хората

Петър Москов: Твърденията за токсични ваксини са лъжа, която цели да притесни хората

Петър Москов: Твърденията за токсични ваксини са лъжа, която цели да притесни хората

Лъжа е твърдението на д-р Дечо Дечев, че спрените турски ваксини са токсични, заяви бившият здравен министър Петър Москов през бТВ.

Ваксината е против хепатит Б и според Световната здравна организация отговаря на всички изисквания, каза Москов. „СЗО не знае какво съдържат ваксините, Дечев знае“, иронизира бившият министър.

Дечо Дечев е уволненият от Москов директор на Университетската болница „Св. Иван Рилски“, възстановен от служебния министър Илко Семерджиев. Миналата седмица Дечев заяви: „здравният министър (Москов) и премиерът (Борисов) щяха да приложат на десетки български деца ваксини, които са 2000% по-токсични от допустимото“, без да каже на какви данни се позовава.

По думите на Москов с ваксината Еувакс срещу хепатит Б са инуминизари всички български граждани до 2007 г. Освен това тя не е свързана с българския имунизационен календар, тъй като ваксините за българските деца са осигурени. Допълнителното дарение е заради риска от струпването на бежанци и това е било предназначението на ваксината, става ясно от думите на бившия министър.

Натрупаха се брутални лъжи, повтори бившият министърняколко пъти и коментира, че обвиненията за ваксините водят до това хората да се притеснят от ваксинациите.

Той смята, че част от насаждането на притеснения е и твърдението на служебния министър Семерджиев, че са унищожени имунизационните календари на две поколения.

Няма разлика в обхвата на имунизационния календар, бе категоричен бившият министър.

По думите му в момента тече персонален погром в здравната каса и в болниците - всеки, който е повярвал в здравната реформа е наказан.

„След реформаторите идват реставраторите и целта на реставраторите е да реставрират системата, каквато я заварихме преди 2 години – търговска система, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол на харченето на публични средства“, заяви Москов.

Той представи данни, че след въвеждането на пръстовата идентификация през октомври, до средата на януари са спестени 10 млн. лв. 

„Това, което тече в момента, е унищожаване на всеки механизъм за контрол“, заяви Москов и поясни, че чрез идентификатора пациентът удостоверява, че е съгласен касата да плати за лечението му. Смисълът е да сложиш бариера пред източването на публични пари, поясни той.

„На кого пречи това? Моят отговор е - на този, който генерира финансов ресурс без наличието на пациент и без съгласието на пациента“, коментира бившият министър. Без идентификатор няма как да се докаже кой злоупотребява с обществените пари.

Москов отбеляза, че когато е поел поста през 2014 отстъпките, които фармацевтичните фирми са правели, са били 2, 4 млн. лв. и са се договаряли еднолично от представител на касата. През 2016, когато преговорите се водят от комисия от взаимно контролиращи се три институции, отстъпките са достигнали 80 млн. лв., а прогнозата за 2017-а е била за отстъпки над 130 млн. лв. Освен това при сегашното договаряне фирмите споделят риска и са длъжни да поемат за своя сметка допълнителни разходи, което пък означава, че няма пари за горница и „за ходене на почивка“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ