Изцяло нова философия за икономиката заложена в българския план за възстановяване

Изцяло нова философия за икономиката заложена в българския план за възстановяване

Изцяло нова философия за икономиката заложена в българския план за възстановяване

Заложените средства в Плана са на стойност от около 13 млрд. лв. Той съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, които са разпределени в четири основни стълба за страната ни - иновативна България, зелена България, свързана България и справедлива България. 

"Планът за възстановяване и устойчивост ще предостави необходимият импулс на икономиката, индустрията и бизнеса за тяхното развитие. Първата реална крачка по пътя на зеления преход е подготовката на Плана. Той полага основите на подготовката на зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на зелената сделка", заяви служебният премиер Стефан Янев, който откри форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България". 

По думите на премиера, нашият План не само отговаря на визията и приоритетите на ЕС, но и почива на изцяло нова философия за развитие на икономиката. Янев обясни, че основните промени в него обхващат приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса при въвеждането на финансови инструменти и частично заместване на предвидената по-рано възмездна финансова подкрепа, инвестиционен фокус в социалната сфера - образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката.

Чрез заложените в Плана проекти се цели постигането на по-производителна икономика, която създава продукти с висока добавена стойност. "С това се стремим да гарантираме перспективата за устойчиво и възходящо развитие на икономиката. Добре разбираме отговорността, която поемаме, но го правим с ясното съзнание, че има приоритети, които не търпят отлагане. Длъжни сме да отговорим на очакванията на гражданите", посочи Янев. 

През следващите няколко месеца българският план за възстановяване и устойчивост ще бъде анализиран много внимателно и мога да се ангажирам, че ще разгледаме този план, като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор и че трябва да се гарантира, че тези предизвикателства ще се превърнат в успешни мерки. Това заяви изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия, отговарящ за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс на форума "Зеленият преход - решения и предизвикателства за България". 

Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив начин и ви обещавам, че никой няма да бъде изоставен и забравен, добави Тимерманс. Вече живеем в една климатична криза, коментира той и отбеляза, че планетата може да се грижи сама за себе си, тя е съществувала и преди нас, но ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е в основата на философията на зелената сделка. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ