Платеното паркиране няма да поскъпва, облагородяват центъра на София

Платеното паркиране няма да поскъпва, облагородяват центъра на София

Платеното паркиране няма да поскъпва, облагородяват центъра на София

На този етап не се обмисля повишаване на цените за платено паркиране в столицата, съобщи пред журналисти в МС кметът на София Йорданка Фандъкова. Обсъжда се разширение на тези зони, като предложенията се правят от районните кметове.

„Една от най-важните мерки за подобряване на чистотата на въздуха е да се стимулират хората да ползват градски транспорт. Затова работим за подобряване на земния транспорт и за развитие на мрежата на метрото”, каза Фандъкова.

„Наред със стимулите, трябва да има и рестриктивни мерки, за да се подобри качеството на въздуха.Сред краткосрочните рестриктивни мерки са забрана за влизане на коли в някои от зоните на града при високи нива на замърсяване”, посочи тя.

Столична община сключи днес договори за четири проекта с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за облагородяване на София, които са на обща стойност 173,5 млн. лева. Проектите се финансират по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. Безвъзмездното финансиране е в размер на 151 млн. лв., а Столична община съфинансира от общинския бюджет 23 млн. лева, заяви Фандъкова по време на днешното правителствено заседание.

„Проектите са четири - два от тях са големите проекти за градската среда и за столичния градски градски транспорт”, уточни столичният кмет.

По думите на Фандъкова ще се извърши цялостна реконструкция и благоустройство на близо 200 декара територия в централната градска част на София.

Това включва цялостна реконструкция на улица „Граф Игнатиев”, площад „Славейков” и съседни улици, както и градинката на църквата „Св. Седмочисленици”. Предвижда се и цялостна реконструкция на зоната около Храм-паметника „Св. Александър Невски”, частта пред сградата на Народното събрание.

„Това е най-представителната част на нашия град, която благодарение на тези средства в следващите две години трябва трябва да бъде напълно обновена”, допълни Фандъкова.

Вторият проект е в изпълнение на втората фаза за интегриран градски транспорт, който включва цялостно обновяване на линията на трамвай номер 5 - рехабилитация на трамвайните релси. Ще бъдат изградени и нови спирки с видеонаблюдение. Трамваят ще бъде с приоритет пред останалия транспорт. На всички светофари, през които преминава трамвай номер 5, ще има възможност да се дава предимство на трамвая, което ще увеличи неговата скорост.

Йорданка Фандъкова обяви, че процедурата по закупуване на 13 нови трамвая е приключила, но в момента има обжалвания в съда. Тя се надява до края на годината голяма част от тях да бъдат доставени. Столичният кмет информира още, че изцяло реконструирана ще бъде и трамвайната линия на ул. „Каменоделска”.

По останалите два проекта ще бъдат изгради три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, в които има условия за рехабилитация, образование и социални контакти. Те са на обща стойност 2,5 млн. лева, като ще бъдат създадени седем нови социални услуги.

Това са най-важните и най-видими проекти за София, коментира и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той отбеляза, че с днешното подписване на тези проекти екипът на Столична община вече е договорил 62 на сто от общия ресурс по програмата, което е изключително голям напредък. Регионалният министър допълни, че с този акт оперативната програма вече е изпълнена на 72 процента договореност на средствата.

Премиерът Борисов отчете, че 151 млн. лева са много пари за едни от любимите места на софиянци. По думите му новите трамваи и линии ще допринесат за чистотата на въздуха и шума. Освен това, по думите му, тези пари трябва се похарчат, за да може "да се свалят хората от автомобилите."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ