По-трудно ще се обжалват обществените поръчки

По-трудно ще се обжалват обществените поръчки

По-трудно ще се обжалват обществените поръчки

Не всяка фирма ще може да обжалва обществена поръчка. Това решиха депутатите с приети промени в Закона за обществените поръчки.

За да се обжалва дадена поръчка вече жалбоподателя трябва да докаже, че има пряк интерес към нея.

Жалбата няма да спира веднага процедурата, а едва след като Комисията за защита на конкуренцията образува производство, след като вече е проверила дали е основателна, предвиждат още разписаните промени. За да бъде по-бързо съдебното производство, съобщенията и призовки ще става и онлайн или по факс.

Вносителите на закопроекта, сред които е и шефът на правната комисия Даниел Кирилов, се обединяват около мнението, че има много случаи на значително забавяне на процедури и възлагане на поръчки, а това поражда съмнения за злоупотреби, предаде „24 часа”. Промените предвиждат да се въведе и задължение за участващите в производството страни да упражнят процесуалните си права добросъвестно. В противен случай ще може да се търси отговорност по общия исков ред.

Предложените промени бяха приети на първо четене с 93 гласа „за”, 20 депутати гласува против приемането на закопроекта и 42 народни представители се въздържаха.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ