Държавата предлага за 2021 г. прагът на бедност да стане 369 лева

Държавата предлага за 2021 г. прагът на бедност да стане 369 лева

Държавата предлага за 2021 г. прагът на бедност да стане 369 лева

Почти всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ отхвърлят проекта за промени на Кодекса за социално осигуряване, внесен от Искрен Веселинов и група народни представители. Според проекта НОИ ще може да обжалва пред административен съд решенията за ТЕЛК и решенията за отпускане на инвалидни пенсии. По време на заседанието на НСТС днес в Министерския съвет, работодатели и синдикати поискаха цялостна реформа в системата за определяне на инвалидност, предава БТА. 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Димитър Бранков от Българската стопанска камара са категорични, че обжалванията пред съда, а не пред Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), ще натовари допълнително съдилищата без гаранция, че повторните прегледи ще са обективни.

"Когато въпросното решение е дадено на съд и делото продължава години наред, ако направиш едно контролно или каквото и да било друго изследване след 2 години, то няма как да покаже същото, което е показала в момента на освидетелстването на лицето", коментира пред БНР Григорова.

"Оценяваме положително намеренията на вносителя, необходимостта от засилване на контрола, за който всички говорим, но конкретното решение, което се предлага, според нас ще създаде повече проблеми, отколкото би решило", смята Димитър Бранков. 

Отрицателни становища по предложенията има и от НОИ и Министерството на здравеопазването. Александър Сиди от ВМРО декларира, че между първо и второ четене на текстовете в парламента са готови да се съобразят с част от забележките на бизнес и синдикати. 

НСТС разгледа днес и проект за допълнение на Методика за определяне на линията на бедност за страната, приета с Постановление нр. 241 на Министерския съвет. Предложението е при спад на БВП министърът на труда и социалната политика да предлага размер на линията на бедност, не по-малък от този за предходната година и съобразен с възможностите на държавния бюджет.

Държавата предлага за 2021 г. прагът на бедност да стане 369 лева, като ръстът е със 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 та с доходи под прага са били над 1,3 млн. души от българите или 18,6 на сто от населението.

"С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания", коментира социалният министър Деница Сачева, цитирана от БНР. 

Социалните партньори се запознаха и с анализ на изпълнението на Постановление нр. 55 на Министерския съвет от 2020 г. (мярката 60/40). Според документа мярката в значителна степен е допринесла за запазване на заетостта в страната през периода март-юни. В този период работата, благодарение на взетите мерки, са си запазили над 172 хиляди души, или около 7,7 на сто от наетите на трудов договор. За целта държавата е дала 185 млн. лева. В туризма мярката дори стана 80/20 и послужи за запазването на 18 000 работни места чрез изплащането на повече от 22 млн. лева, посочи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Последната обсъдена от социалните партньори днес точка беше Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България. С него се прецизират процедурите за пребиваване на чужденците от трети държави на българска територия с цел заетост. По всички тези теми НСТС не можа да получи пълно съгласие, каза пред журналисти след заседанието Марияна Николова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ