Погледите са насочени към Брюксел. Еврокомисията ще обяви решението си за бюджета на Италия

Погледите са насочени към Брюксел. Еврокомисията ще обяви решението си за бюджета на Италия

Погледите са насочени към Брюксел. Еврокомисията ще обяви решението си за бюджета на Италия

Европейската комисия (ЕК) вероятно официално ще отхвърли днес бюджета на Италия за 2019 година, отваряйки вратата за възможно наказателно действие и дори глоба, предаде ДПА.

Италия и ЕК са в противоречия от седмици по разходните планове в бюджета на Рим. ЕК отхвърли първия проектобюджет, който предвиждаше дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2019 година, според прогнозите на Италия.

Това е три пъти над предложения от предишното правителство дефицит. На всичко отгоре ЕК прогнозира далеч по-високо ниво на дефицита от 2,9 процента през 2019 година.

В сърцето на спора е държавният дълг на Италия, който е по-висок от 130 процента от БВП - вторият най-голям дял на дълга в еврозоната. От Рим се изисква да намали тази стойност до макисималната позволена според правилата на ЕС - 60 процента, отбелязва ДПА.

Миналата седмица Италия представи отново плана си за бюджетни разходи, който остана до голяма степен непрпоменен, а популистките лидери от двете управляващи партии и вицепремиери на Италия запазиха непреклонната си позиция спрямо Брюксел.

Днес комисията вероятно ще отхвърли преразгледания бюджет като част от годишния преглед на националните бюджети на всички страни от еврозоната.

Възможно е ЕК да излезе с отделен доклад за Италия, който може да доведе до процедура за прекомерен дефицит. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната.

Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0,2 процента от БВП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ