Политическа буря в САЩ след уволнението на Коми

Политическа буря в САЩ след уволнението на Коми

Политическа буря в САЩ след уволнението на Коми

Ден след изненадващото уволнение на шефа на ФБР Джеймс Коми, което предизвика политическа буря в САЩ, скандалът се разраства.

Сенатската комисия по разузнаването покани Коми на изслушване при закрити врата, съобщиха информационните агенции. Поканата е отправена от републиканеца Ричард Бър и демократа Марк Уорнър.

Двамата заедно изпратиха и призовка на бившия съветник на Доналд Тръмп Майкъл Флин да предостави документите, необходими за разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ. Първоначално генералът, който подаде оставка за нерегламентирани контакти с Москва, бил призован да предаде документите доброволно, но отказал.

Във вторник вечерта Тръмп уволни внезапно директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследването за предполагаема намеса на Русия в американските президентски избори. То започна след избухването на скандала „Флин“, довел до оставката на генерала през февруари.

Много американски политици реагираха остро срещу хода и обвиниха Тръмп в опит да попречи на разследването.

Белият дом отрича връзка между уволнението и разследването. Според официалните изявления Коми е загубил доверието на президента, на министерството на правосъдието, на членове на Конгреса и дори на обикновени служители на ФБР.

Вицепрезидентът Майк Пенс направи специално изявление, за да каже, че няма връзка между разследването и уволнението. Но и да подчертае, че не вижда нужда от ново разследване на предполагаемите руски връзки на Тръмп. Ние не смятаме, че това е необходимо, заяви и говорителката на Тръмп Сара Хъкаби Сандърс.

Това стана след като няколко конгресмени от Демократическата партия настояха вчера за създаването на специална сенатска комисия и назначаването на специален прокурор за разследване на „руската връзка“.

Американските медии цитират източници от Конгреса, които припомнят, че малко преди уволнението Коми е поискал допълнителни средства и увеличаване на служителите, разследващи контактите на щаба на Тръмп с Русия.

На фона на скандала Тръмп се срещна вчера с външния министър Сергей Лавров  и с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк – именно с него Флин е имал непозволени контакти, преди да поеме поста в президентската администрация.

„Ню Йорк Таймс“ цитира ново обвинение към Флин от комисията по надзор на правителствената реформа в Камарата на представителите – че Флин не е декларирал хонорари за участия, получени от руската телевизия РТ и още няколко руски компании.

„Като бивш офицер той не просто не може да взема пари от Русия, Турция и изобщо от когото и да било. Съдейки по всичко, той наистина е взел парите“, коментира председателят на комисията Джейсън Чафетс.

Междувременно Джеймс Коми написа прощално писмо до служителите на ФБР, в което казва, че отдавна е подозирал намеренията на Тръмп да го уволни без причина.

Политическата буря във Вашингтон се сравнява с „Клането в събота вечер“ през 1973 г., когато тогавашният президент Ричард Никсън уволнява специалния прокурор, разследващ делото за подслушване на щаба на демократите, известно като делото „Уотъргейт“. Година по-късно Никсън подава оставка пред заплахата да бъде отстранен от Конгреса.

Вчера Тръмп неочаквано се срещна с една от ключовите фигури в администрацията на Никсън – Хенри Кисинджър.

Сред множеството вторични трусове, предизвикани от уволнението на Коми, бе и скокът на залозите за отстраняването на Тръмп, отбелязва Франс прес. Залозите за евентуална процедура на импийчмънт на президента са скочили от 33 на 60% според говорителя на ирландската организация по залагания Луис Дави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ