Скандал в парламента заради промените в Закона за НСО

Скандал в парламента заради промените в Закона за НСО

Скандал в парламента заради промените в Закона за НСО

Пореден скандал се развихри в парламента днес. Този път ябълката на раздора беше гласуването на предложените от ИТН и ИБГНИ промени в Закона за НСО, които предвиждат държавните гардове да пазят и возят само президента, премиера и председателя на парламента. Представители на различните партии се обиждаха, спориха за кворума и се обвиняваха взаимно в нарушаване на процедурните правила и в крайна сметка се скараха, когато председателстващата заседанието Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектът не е приет, въпреки че "за" него бяха гласували 98 депутати, един беше "против" и един "се въздържа", с мотива, че няма 121 народни представители. Депутати обсадиха трибуната и поискаха прегласуване, а Мая Манолова дори предложи поименно броене. Десислава Атанасова пък поиска проверка на кворума чрез електронната система.

"Лицата на държавата, в това число премиер, президент и председател на парламента, трябва да се охраняват", заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН. "Но лице на държавата не е бившият премиер Бойко Борисов, нито прекрасната кърджалийска представителка. Лица, които не заслужават, няма да имат охрана от НСО", каза още Йорданов.  

"Това, че някой се държи със служителите на НСО като с подчинени не трябва да закрива НСО, това е институция", отговори Мануил Манев от ГЕРБ.

"Не е страшно да останеш без автомобил на НСО, напротив, полезно е", заяви Мая Манолова от ИБГНИ по време на обсъждането и припомни как и тя като омбудсман е ползвала кола на НСО, но след това са й я отнели. 

Десислава Атанасова се възмути защо Ива Митева допуска обиди от парламентарната трибуна за предшественичката й на поста и към бившия премиер.

Междувременно, депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев представи справка, поискана от 17 министерства. Според данните в нея, около 3000 служебни автомобила и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници. Поводът за запитването бил, че само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати. Ето защо той изпратил запитване до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели година, както и броя шофьори. Справката обаче не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и др.

За обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, от които два струват над 1 милиона лева.

"Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона. Шокиращи са за мен данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО", заяви Мирчев. А от пресцентъра на партията посочиха, че депутатите от "Демократична България" са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ