Повишават се приходите от дарения на партиите в България

Повишават се приходите от дарения на партиите в България

Повишават се приходите от дарения на партиите в България

Повишават се приходите от дарения на партиите в България. Това обяви в ефира на bTV председателят на Сметната палата Цветан Цветков. 

"При БСП, например, в сравнение с 2018 г. през 2019 г. са увеличили приходите си от дарения 3 пъти - до над 900 000 лв. При ГЕРБ и БСП се наблюдава и увеличение на приходите от членски внос. Някои от партиите компенсират намаляването на държавната субсидия с други приходни източници", поясни Цветков. 

По думите му, за пръв път през 2019 г. парламентарно представените партии отчитат превишение на разходите над приходите, като това се дължи на намаляването на държавната субсидия.

"Партиите трябваше и да възстановят надвзетата субсидия. Превишението се дължи и на разходите им за предизборни кампании през миналата година. Една партия не си е възстановила субсидията, а 7 са го направили частично. Всички парламентарно представени партии са възстановили надвзетите си субсидии за 2019 г.", посочи той. 

14 партии от тях въобще не са подали своя финансов отчет и няма да получат удостоверение от Сметната палата, че са подали годишните си финансови отчети редовно през последните 3 години, което ще възпрепятства тяхното участие в бъдещи избори. Три други партии са подали финансов отчет, но извън регламентирания срок, въпреки че той беше удължен заради COVID-19. Глобата за тях ще е между 5 и 10 хил. лв.

През изминалата година най-голямата парламентарна партия ГЕРБ е получила държавна субсидия за близо 8,5 млн. лв. Разходите на партията са за над 13,5 млн. БСП е отчела приходи от над 7,8 млн. лв., в които влизат например субсидията, дарения и членски внос и разходи за близо 14 млн. лв. Приходите през изминалата година за ДПС са за близо 1,2 млн. лв., като част от тези средства идват от държавната субсидия и членския внос. 

Председателят на Сметната палата коментира пропуските в работата на Националната агенция по приходите.

"Наблюдава се трайна тенденция на подобряване на събираемостта на ДДС. При одита са констатирани и слабости – основният пропуск е, че няма автоматизирано разпределение на ревизиите на фирми, както и определянето на екипите, които извършват тези проверки“, посочи той.

Според него, тотото е неравнопоставено, спрямо другите хазартни игри. "Спортният тотализатор е единственият оператор на хазартни игри, който е декларирал приходи от залози, поради която причина е плащал 15% такса върху всичките си постъпления, а другите са плащали между 8 и 10%“, посочи Цветков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ