ПП, ДБ и БСП отрекоха да има ангажимент за вдигане на ветото за Северна Македония през юни

Manager News

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" отрекоха да има задкулисни договорки за вдигане през юни на ветото за Северна Македония за начало на преговори за членство в Европейския съюз. От БСП заявиха, че нямат информация за такъв ангажимент от страна на премиера, предава БТА. 

Темата беше повдигна вчера от лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов в пост във Фейсбук. Трифонов упрекна премиера Кирил Петков в опит да заобиколи коалиционното споразумение по отношение на Република Северна Македония.

"За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Огромна беше изненадата на дипломатите от МВнР и на хората от "Има такъв народ", когато чужди дипломати изявиха учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков, при положение, че има още три формации в управляващата коалиция", написа Трифонов.

От "Продължаваме Промяната" отрекоха да се водят задкулисни разговори за вдигане на българското вето през юни. "На този етап темата не е на масата", каза председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров пред журналисти в парламента.

Той отбеляза, че се обсъждат варианти. "Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията. На този етап няма ангажимент за юни, няма и задкулисни разговори. Разговорите се водят открито, с аргументи, има интензивни консултации за защита на националния интерес", отбеляза Гюров.

Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в една коалиция, коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ". "Надяваме се наистина тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си, защото в противен случай такива казуси са много по-сериозен проблем, отколкото гуверньора на БНБ. Вчера, което каза Трифонов, е ясно доказателство, аз го потвърждавам - за задкулисни разговори, посочи Балабанов. 

"Тайни договорки да вдигнем ветото няма и не може да има, тъй като решението за евентуална промяна в българската позиция или някаква договорка може да бъде взето само от Народното събрание. България има рамкова позиция за Северна Македония, която обвързва правителството. Тази позиция е потвърдена от политическите сили в Народното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да било ангажименти и тази легенда не работи за никого", заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов. 

Той посочи, че промяна може да има само с решение на парламента и това е било изрично обяснено на нашите европейски партньори. "И, ако изобщо се върви към някаква промяна, тя трябва да минава през много сериозен ангажимент от страна на европейските институции да защитават нашата позиция", допълни Иванов. 

"Позицията на БСП за Северна Македония не е променена. Това е част от коалиционното споразумение и няма как и позицията на България да бъде променена в тази ситуация", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски.На въпрос дали знае за ангажимент от страна на премиера за вдигане на ветото през юни, Свиленски каза, че няма такава информация. "Чуват се информации, че се работи в посока до юни да бъде решен въпросът, но чисто технически няма как да се случи. Много неща има да се изпълняват по договора, които не са изпълнени", заяви той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ