Зам.-държавният секретар на САЩ пристига в Москва. Ще обсъжда Беларус и Северна Корея

Зам.-държавният секретар на САЩ пристига в Москва. Ще обсъжда Беларус и Северна Корея

Зам.-държавният секретар на САЩ пристига в Москва. Ще обсъжда Беларус и Северна Корея

Заместник-държавният секретар на САЩ, Стивън Бийгън, пристига в Москва днес, за да говори с високопоставени лица за кризата в Беларус, контрола върху оръжия и Северна Корея. Това съобщи американският посланик в Русия, Джон Съливан, цитиран от „Ройтерс“.

Вчера Бийгън се срещна с министъра на външните работи на Литва, както и с бившата кандидатка за президент на Беларус, Светлана Тихановская, в столицата Вилнюс. Той отбеляза, че САЩ не виждат индикации за руски военни интервенции на територията на Беларус и призова Минск да приеме посредничеството от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE), както и да ангажира всички заинтересовани страни.

„САЩ не могат и няма да решат хода на събитията в Беларус. Това е право на народа“, коментира Бийгън.

Според бележка на Американското посолство в Русия визитата му ще продължи 24 до 27 август и освен Вилнюс и Москва, включва пътуване до украинската столица Киев, както и до Виена, където ще се срещне с представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE), за да обсъдят въпроси, свързани с регионалната защита и правата на човека.

По-рано през август ситуацията в Беларус бе тема на разговор и на свиканата извънредна среща на лидерите на Европейския съюз, които се обединиха около становището да не признават резултатите от проведените президентски избори в страната, според които Александър Лукашенко печели категорично своя 6-и пореден мандат с малко над 80% от вота на избирателите.

Миналата седмица по време на посещение на германския канцлер Ангела Меркел във Франция по покана на президента Еманюел Макрон двамата съобщиха, че са съгласни ЕС да бъде посредник за провеждането на диалог в Беларус, с който да се сложи край на протестите, по време на които най-малко двама загинаха, а хиляди бяха арестувани. Сред тях имаше опозиционни фигури от сформирания от Тихановская Координационен съвет, който цели да осигури мирен преход на властта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ