Правителството на Андрей Бабиш подаде оставка

Правителството на Андрей Бабиш подаде оставка

Правителството на Андрей Бабиш подаде оставка

Чешкото правителство подава оставка, обяви премиерът Андрей Бабиш. В същото време той увери, че до фактическото прекратяване на дейността му, правителството ще продължи да се бори с коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс. Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, съобщи по-рано днес за 13 502 нови случая на заразяване с коронавирус.

Правителството на Бабиш подава оставка на практика месец след като партията на премиера "Действие на недоволните граждани" (АНО) и нейните съюзници бяха победени от опозиционните сили на парламентарните избори, произведени на 8 и 9 октомври. Оставката на кабинета е депозирана писмено, а не лично на президента Милош Земан, каквато е възприетата практика, тъй като Земан все още е в болница след като бе хоспитализиран по спешност на 10 октомври.

След приемането на оставката на правителството, чешкият президент трябва да възложи на досегашното правителството задачата да продължи да изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство, което се очаква да се случа през следващите седмици. Очаква се Земан да връчи мандат за съставяне на нов кабинет на Петър Фиала, лидер на Гражданската демократическа партия и на опозиционното обединение "Заедно", още повече, че във преди два дни чешкият президент възложи на Фиала да започне преговори за сформиране на правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ