Правосъдният министър: Готова съм за дебат

Правосъдният министър: Готова съм за дебат

Правосъдният министър: Готова съм за дебат

С отстраняването на Иван Гашев в качеството му на главен прокурор ще решим това обстоятелство, че България е крайно време на получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява всички морални стандарти и защитава правата на хората без да ги нарушава. Главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова на влизане на заседанието на ВСС, на което ще се обсъжда предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 

Основанията, които ще се обсъждат, са изявлението на обвинител номер 1 във връзка с полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г., както и казусът "Осемте джуджета". След решение на ВАС Висшият съдебен съвет ще разгледа и искането за прекратяване на мандата на Гешев, внесено от бившия служебен правосъден министър Янаки Стоилов.

"Готова съм за дебат и в двете посоки. Предстои да видим дали двете производства ще бъдат обединени. В правилата е допусната такава възможност. Конкретната трудност е, че и двете производства се намират на различен етап от своето развитие, затова казах че преддстои да видим какъв ще е дебата в Пленума на ВСС", каза още Йорданова.  

Припомняме, че предложението на правосъдния министър за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев беше внесено във ВСС на 2 март, а след това бяха приети вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, по които да се движи процедурата. Според министър Йорданова в предложението й за освобождаване на главния прокурор се съдържат факти и обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. 

На 4 април членовете на ВСС приеха единодушно да бъде открита процедура за установяване на основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Също така решиха, че от девет обстоятелства, посочени от министъра като основание за освобождаване, едно изцяло не отговаря на изискванията, други три са частично допустими, а пет са изцяло допустими и редовни за разглеждане по същество. 

Изцяло са допуснати казусите свързани със: съобщение в Twitter по повод действията на МВР при протестите през лятото на 2020 г.; поредицата разследвания „Осемте джуджета“; досъдебното производство за отравянето на Емилиян Гебрев; случайното разпределение на делата и указания във връзка с транспортни престъпления. Частично ще бъдат обсъдени по същество случаите с имунитета на Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и отношение на главния прокурор към неправителствени организации и юридически общности. Няма да бъде разгледан случаят с търговско дружество „Жоси“ ООД.

Освобождаването на главния прокурор е възможно, ако минимум 17 от членовете на ВСС гласуват в подкрепа на предложение на министъра на правосъдието. В момента Пленумът на ВСС се състои от 22-ма членове. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ