Правосъдният министър: Няма да си подам оставката! Новината за мониторинг от ЕК е интрига

Правосъдният министър: Няма да си подам оставката! Новината за мониторинг от ЕК е интрига

Правосъдният министър: Няма да си подам оставката! Новината за мониторинг от ЕК е интрига

Няма да си подам оставката, защото новината за мониторинг от ЕК е интрига. Тази интрига беше подхваната от точно определени конкретни лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Това заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов по повод информацията, която вчера се появи, че страната ни все още е под мониторинг от страната на Еврокомисията по отношение на правосъдието. Това по-късно беше отречено от външния министър Екатерина Захариева в пост в социалната мрежа.

„Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на Европейската комисия и затова тя препоръчва това да е последният доклад“, написа Захариева, а днес думите й бяха потвърдени и от правосъдния министър. 

„Не сме обект на мониторинг по смисъла на механизма за сътрудничество и оценка, по който в края на миналата година получихме последния доклад от главния секретариат на ЕК, който доклад беше обявен за последен и беше обявено, че сме изпълнили критериите по удовлетворителен начин“, подчерта министър Данаил Кирилов. 

„Това не беше препоръка. Тук се лееше манипулация между три инструмента. От една страна това е механизма за сътрудничество и оценка, който ние познаваме повече от десет години. Новостартиращ механизъм на Европейския съюз - механизъм за проверка на върховенството на закона, който още официално не е стартиран, защото още не са уточнени окончателно правилата, по които ще се осъществява. И така наречения Европейски семестър, от където от едно изречение се целиш да се постигне внушението, че механизмът за сътрудничество и оценка не е приключил“, обясни Кирилов и добави, че много други държави-членки имат по-сериозни проблеми с върховенството на закона, отколкото ние в България.

Относно сигналите на обвиняемия Васил Божков, Кирилов каза, че разследване ще бъде осъществено, ако прокуратурата прецени, че има основание.

„Аз вярвам, че Божков ще бъде изправен пред българския съд. Бях свидетел на опита за правна интрига с джирото на акциите на професионален футболен клуб „Левски“. Вие виждате какво е нивото на употребата на правото. Относно процедурата за екстрадиция очакваме становището на Министерството на правосъдието на Обединените арабски емирства и съответно тяхната съдебна процедура“, каза правосъдният министър.

Той коментира и искането на бивши членове на ВСС за оставка на председателя на ВКС Лозан Панов. „Много отдавна има основания Панов да си подаде оставката. Но не искам да ме разбирате неправилно. В никакъв случай Лозан Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка, защото това би се използвало също превратно и това би героизирало без основания един зависим магистрат“, обясни Кирилов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ