Правосъдният министър с коментар за противоречията между МВР и прокуратура

Правосъдният министър с коментар за противоречията между МВР и прокуратура

Правосъдният министър с коментар за противоречията между МВР и прокуратура

"Надявам се, въпреки противоречията между двете институции - прокуратура и МВР, те да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове, за разлика от предишни избори". Това заяви правосъдният министър в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов на пресконференция в сградата на ведомството. Във връзка с думите на вътрешния министър Бойко Рашков, че ще предложи на министър Стоилов да сезира Инспектората на ВСС и ВСС по отношение на прокурори, които са допуснали нарушение на закона и са уронили престижа на съдебната власт, правосъдният министър отговори, че ще анализира сигнала, когато той бъде подготвен от Рашков, и ще прецени дали е допустим. На въпрос дали би внесъл във ВСС предложение за прекратяване на мандата на главния прокурор, той отговори, че това зависи от съдържанието на сигнала, изпратен до него.

"Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков и ще преценя неговата допустимост и доколкото е възможност - неговата основателност. Съгласно Конституцията има възможност с такива въпроси да се занимава ВСС, а министърът на правосъдието е един от тези, които могат да сезират", поясни Стоилов.

Той декларира, че нито едно лице, което заема държавна длъжност, не е упражнявало натиск върху него да предприеме действия по сезирането на ВСС.

"Ако има сигнал, ще го разгледам и ще преценя последващите действия. Противоречия има и от страна на МВР, и от прокуратурата", коментира правосъдният министър и обърна внимание, че тези междуинституционални противоречия не би трябвало да се отразят върху взаимодействието между институциите, тъй като имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията и специално срещу организирането на групи за покупка на гласове.

"Надявам се, че амбициите на всички структури ще се изразят в това коя от институциите ще даде по-голям принос за пресичане на тази порочна практика, която вече е доста добре усъвършенствана", заяви служебният правосъден министър и напомни, че най-важната задача в близките дни е добраа организация на предстоящите избори.

По повод коментарите на служебни министри за работата на съдии Стоилов отбеляза, че липсата на активно взаимодействие поражда конфликтни ситуации между изпълнителната и съдебната власт. "Съдебната власт на основата на своята независимост носи отговорност за резултатите от работата си", допълни той. Министърът препоръча съдиите и пресаташетата на съдилищата да проявят по-голяма активност в комуникацията с обществото, предаде БТА.

Министърът съобщи също, че ведомството работи по законови предложения за преобразуване на държавното предприятие "Фонд затворно дело", като ще се цели то да може ефективно да организира производство с част от затворниците като работници, включително за производство на земеделска продукция, която в момента не се ползва за изхранване на затворниците. По думите му трябва да се преосмисли и практиката, за отдаване на лавките в затворите под наем.

Предстои да бъде публикувано за обществено обсъждане изменение на наредбата за прилагане на глава 5 от Закона за българското гражданство, което ще позволи на кандидати за придобиване, възстановяване или освобождаване от българско гражданство да подават документи на място в Министерството на правосъдието, каза Стоилов. Той добави, че в момента до края на юни 2022 г. са запълнени записванията в електронната система за подаване на документи. По повод инвестиционното гражданство, министерството е поискало информация от Агенцията за чуждестранни инвестиции за това какви са инвестициите, дали са реални и продължават да съществуват.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ