Правосъдното министерство иска да се премахне "инвестиционното гражданство"

Правосъдното министерство иска да се премахне инвестиционното гражданство

Правосъдното министерство иска да се премахне "инвестиционното гражданство"

Министерството на правосъдието е подготвило два работни законопроекта, с които да се премахне т. нар. "инвестиционно гражданство". Това обяви на брифинг правосъдният министър Янаки Стоилов.

"Извършихме значителна работа и днес внасяме в парламента два работни законопроекта, които да бъдат на разположение на парламентарните групи. Едното предложение е да бъдат направени промени в Закона за българското гражданство, така че да се премахне така нареченото "инвестиционно гражданство". Във връзка с това съм изпратил искане до ДАНС да направи проверка за последните няколко години на гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период. Законът дори дава възможност, ако бъдат нарушени изискванията, да се стига до отнемане на гражданството", посочи Стоилов.

Другата промяна е наложена от това да се запази дейността на държавното предприятие Фонд "Затворно дело". Съгласно приети вече промени то се превръща в административна структура към ГД "Изпълнение на наказанията".

"Стремежът ни е неговата дейност да бъде запазена и развита, за да бъде дадена заетост на лишените от свобода, да се подобряват битовите условия в затворите и да се подобрява качеството на храна и да се намалява нейната цена. Ще има възможност и това е съгласувано с Министерство на финансите, да се открие специална сметка и при добро управление на тази дейност тя да има значителен социален и икономически ефект", добави правосъдният министър. 

Стоилов обясни още, че е издал заповед за извършване на проверка от Инспектората на министъра на правосъдието, която трябва да приключи до няколко дни. "Това е проверка на стопанисването на имоти, които са към предприятието в района на Варна. Договорите вече са изтекли преди няколко години, но средства не са постъпвали от няколко години Министерството на правосъдието. Очаквам следващият министър да предприеме необходимите административни действия", каза още Стоилов. 

Правосъдният министър обясни още, че в анализа на специализираните съд и прокуратура са поместени предложения, с които да се запазят добрите страни на спецправосъдието, без това да изисква продължаването на дейността на тези структури. Той е въз основа на отговори на въпроси от ръководителите на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

"Изготвени са анализи на получената информация за дейността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура. Поисках, предложих и ВСС прие той да направи такъв анализ, но се определи 3-месечен срок. С оглед на стремежа по-бързо да разполагаме с определена информация, отправих писма до ръководителите на тези специализирани институции и в отговор ние сме подготвили анализ, който е на разположение на народните представители. Ние предлагаме да се запазят добрите страни на специализираното наказателно правосъдие, без това да изисква продължаване на дейността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура. Предлагаме да се обсъди и предметният обхват на престъпленията, които са разглеждани по този ред. За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели и отделения в седалищата на сегашните апелативни райони. На 5 места в страната да бъдат създадени такива отдели и те да се занимават с престъпленията, които са в обхвата на специализираното правосъдие. Така ще се запазят добрите страни и натрупаният опит и ще се избегнат неефективни и лоши практики и ще се предотврати възможността за местни влияния", посочи Стоилов. 

По думите му е изготвен и анализ на предложенията за оптимизация на съдебната карта на съдилищата. "Тази дискусия трябва да продължи,. Обобщили сме резултатите от обсъжданията в страната и София. Посочили сме как да бъдат използвани резултатите, които до момента са постигнати, но тази дейност трябва да бъде поставена в един много по-широк професионален, социален и демографски контекст", заяви Стоилов. 

"Вчера се проведе заседание на Съвета по съдебната реформа, на която бяха обсъдени предложения за Плана за възстановяване и устойчивост. Нашите предложения ще бъдат финализирани през другата седмица и ще бъдат предоставени на Министерски съвет", допълни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ