Вътрешна опозиция спря решение за влизане в НС със зелен сертификат

Вътрешна опозиция спря решение за влизане в НС със зелен сертификат

Вътрешна опозиция спря решение за влизане в НС със зелен сертификат

Първият от началото на работата на 47-о Народно събрание председателски съвет, който заседава днес не взе решение по въпроса със зеления сертификат за достъп до парламента. Това съобщи след заседанието председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя разясни, че са поставили темата за обсъждане, но част от колегите й са възразили с мотива, че така щели да бъдат нарушавани правата на народните представители, предава БТА.  

Категорично "против" подобно изискване по-рано днес се обявиха от ПГ на ПП "Възраждане". От "БСП за България" също са били "против". "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ" ще вземат решение на по-късен етап. От ДПС по-рано изразиха надежда в полза на приемането на подобно предложение. Христо Иванов, съпредседател на ПГ на "Демократична България" коментира единствено, че не се е стигнало до общо решение по въпроса за зеления сертификат. 

Корнелия Нинова обясни, че те са били против. "Имаме си аргументи. Това би затруднило работата на народните представители. Разбира се, трябва да спазваме всички мерки", каза Нинова. Тя информира, че е поставила въпроса за спирането на увеличението на тока за битовите потребители от 1 януари и уточни, че предстои парламентът да намери юридическата форма за това решение. 

Любомир Каримански от "Има такъв народ" разясни, че те ще вземат по-късно своето решение като парламентарна група. 

Председателят на ПГ "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров коментира, че въпросът със зеления сертификат не е решение, което трябва да се вземе на Председателски съвет. Той обясни, че ще проучат въпроса. "Ще получим допълнителни мнения, ще се консултираме и ще вземем решение. Ние сме ваксинирани, призоваваме хората да се ваксинират и трябва да уеднаквим правилата в държавата, както и да даваме пример в тази тежка епидемична обстановка, за да можем да преминем към по-нормален начин на живот", коментира депутатът. Той отбеляза, че стремежът им е при определени правила да отворят парламента за гражданите. 

Гюров бе категоричен, че първият Председателски съвет е минал в много диалогичен тон. "Чухме доста мнения. Едното от тях беше за зеления сертификат. В момента нямаме точка в дневния ред за седмицата, в който да бъде обсъждан зеленият сертификат", добави той. 

Десислава Атанасова информира след заседанието, че има готовност утре като първа точка от програмата за работа на депутатите тази седмица да бъде изслушан служебният министър на културата проф. Велислав Минеков във връзка с казуса с вестник "Труд". 

Атанасова съобщи, че въпросът с формирането на парламентарните комисии не бил обсъждан на днешното заседание, тъй като нямало яснота по отношение на броя на бъдещите министерства в подготвяното коалиционно споразумение. Атанасова изрази опасение, че това неминуемо ще доведе до забавяне на разглеждането на някои законопрокети, сред които бюджетът на НЗОК, ДОО и държавният бюджет за 2022 г. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ