Преференциите извеждат Станишев на второ място в червената листа

Преференциите извеждат Станишев на второ място в червената листа

Преференциите извеждат Станишев на второ място в червената листа

Сергей Станишев е вторият най-предпочитан кандидат за евродепутат сред червените избиратели. Преференциално дадени за него гласове го извеждат от предварително отреденото му в листата пето място, на второ място, след водачката Елена Йончева. Това сочат предварителните данни от протоколите на изборните комисии.

Президентът на ПЕС има над 28 хиляди лични преференции, при праг за БСП от 22 500 гласа. Именно това го изстрелва на второ място.

Все пак с най-много преференции е водачката на листата Елена Йончева, с над 70 000 гласа, подадени персонално за нея.

На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а пети ще е досегашният шеф на президентския кабинет, Иво Христов.

Доста висок вот от преференции е събрал и Велизар Енчев - над 19 хиляди. Те обачее са му достатъчни за пренареждане. Същата е ситуацията и при зам.-шефката на БСП Деница Златева, която е четвърта по личен вот, но остава на седмото място в листата.

Около половината избиратели твърдят, че са гласували преференциално, става ясно от огласените още снощи електорални профили от екзитпол на "Галъп интернешънъл".   Според социолозите вероятно част от тези отговори са декларативни и социално желателни, но така или иначе свидетелстват за висок интерес и употреба на преференциите. Най-висок е афинитетът към тях от страна на "Демократична България" - над 70 на сто от вота за тях вероятно е бил съчетан с преференция. По-скоро високи изглеждат процентите на преференциално гласуване и сред гласувалите за БСП и ВМРО, посочват от агенцията на Кънчо Стойчев и Андрей Райчев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ