Премиерът на Армения обяви 6-месечен план за демократична стабилност

Премиерът на Армения обяви 6-месечен план за демократична стабилност

Премиерът на Армения обяви 6-месечен план за демократична стабилност

Примирието между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах постави начало на нов проблем за премиера Никол Пашинян – гражданското недоволство.

Вече повече от седмица членове на опозиционни политически формации и граждани протестират с искане за неговата оставка заради прекратяването на военните действия в спорната зона с помощта на Русия. Според тях министър-председателят е овладял „катастрофално“ продължилия шест седмици конфликт.

Пашинян отказва призива да се оттегли от поста си и вместо това, състави 6-месечен план за действие, представен от него като решение, което да осигури демократична стабилност на страната му, дори когато структурата на правителството е в процес на промяна, предаде „Ройтерс“.

В профила си в социалната мрежа Facebook премиерът обяви, че поема пълна отговорност за случилото се, но сега е отговорен за стабилизирането и гарантирането на националната сигурност на Армения. „Напълно съм решен“, написа той преди да изброи 15-те основни точки в плана си.

Той обяви, че иска да се опита да възстанови процеса на преговори за Нагорни Карабах под егидата на Минската група на ОССЕ и да даде приоритет на връщането на хората в сепаратистката територия.

На семействата на участниците във военните действия ще бъде предоставена финансова помощ. Пашинян изрази и желанията си да разгледа правния статут на Нагорни Карабах, да извърши военна реформа, изменения в изборния закон, както и да се съсредоточи върху борбата с пандемията от новия коронавирус и икономиката.

„През юни 2021 г. ще представя доклад по този план. Общественото мнение и реакцията ще бъдат взети предвид при вземането на решения за бъдещи действия“, коментира той.

В края на миналата седмица арменското разузнаване съобщи, че е предотвратило опит за покушение срещу Никол Пашинян. На 10 ноември Армения и Азербайджан сключиха примирие, по силата на което Русия се ангажира да изпрати около 2000 хил. военни и 470 единици техника в Нагорни Карабах.

Арменският външен министър вече подаде оставка тази седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ