Премиерът на Каталуния търси международна подкрепа за референдум

Премиерът на Каталуния търси международна подкрепа за референдум

Премиерът на Каталуния търси международна подкрепа за референдум

Премиерът на Каталуния Ким Тора изпрати писмо до световните лидери с молба да посредничат за провеждането в областта на референдум за самоопределение, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Периодико", публикувал копие на документа.

Писмото е с дата 26 септември тази година и е написано на английски, информира БТА.

В него Тора отправя призив към министър-председателя на Испания Педро Санчес: "Пиша ви официално, за да ви помоля да упълномощите вашето правителство колкото се може по-скоро да започне диалог. Каталунската страна е готова да започне този процес без предварителни условия".

"Нашата цел за разговорите е ясна: да гарантираме зачитането на волята, изразена по демократичен начин, на мнозинството от населението на Каталуния, чрез свободен и справедлив референдум, имащ задължителен характер", посочва Тора в посланието и допълва: "Вие също ще можете да предложите един или повече посредници, за да съдействате на процеса на диалог".

"Изпращам това писмо и на европейските и световни лидери, изброени по-долу, за да може процесът на диалог да е максимално прозрачен", отбелязва Тора и добавя: "Очевидно е в интерес и на двете страни, и на света този процес да бъде успешен, доколкото съгласуваното и мирно уреждане на тази ситуация е единственият начин за избягване на европейска криза".

В края на писмото се изброяват лидерите, на които е изпратено копие от него. В списъка фигурират няколко десетки лидери, включително руският държавен глава Владимир Путин, президентът на САЩ Доналд Тръмп, китайският лидер Си Цзинпин, папа Франциск, премиерът на Украйна Володимир Гройсман и други.

Испанските власти неведнъж подчертаваха, че са готови за диалог с каталунското правителство. Въпреки това Мадрид отказва да води преговори по въпроса за възможно провеждане на референдум за независимост на областта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ