Премиерът на Люксембург плагиатствал от Европарламента за дипломна работа

Премиерът на Люксембург плагиатствал от Европарламента за дипломна работа

Премиерът на Люксембург плагиатствал от Европарламента за дипломна работа

Премиерът на Люксембург, Ксавие Бетел, призна, че негова университетска дипломна работа е трябвало „да бъде направена по различен начин“, след като медийно разследване обяви, че само две от 56-те страници на работата му не са били плагиатствани.

Местният сайт reporter.lu описва научния труд като „впечатляваща смесица от копирани пасажи, която не отговаря на обичайните изисквания на академичните среди“, пише „Гардиън“.

48-годишният министър-председател коментира, че дипломната работа е на повече от 20 години и е написана с чиста съвест. Но „от днешна гледна точка можеше – да, може би трябваше – да бъде направена по различен начин“, каза той.

Бетел има пълно доверие в Лотарингския университет в Източна Франция за преценката дали работата отговаря на стандартите от онова време и обяви, че „естествено ще приеме“ решението на учебното заведение, дори ако това означава оттегляне на квалификацията му.

Тезата е писана като част от диплома за напреднали, приблизително еквивалентна на магистърска степен по публично право и политически науки. Бетел я завършва в познатия тогава като университет в Нанси и в същата година влиза в парламента. Според Reporter.lu текстът на име „Към възможна реформа на системите за гласуване в Европейския парламент“ съдържа дълги пасажи, задигнати от две книги, четири уебсайта и статия в пресата.

В разследването на медията се казва, че само „няколко абзаца във въведението“ и „еднакво кратко заключение“ не са копирани, което представлява плагиатство, „несравнимо по своя обхват“ – твърдение, което е разгледано и от независими експерти.

Отбелязва се още, че цели 20 страници са извадени от уебсайта на Европарламент в нарушение на предупреждение за авторски права, а други девет са взети от доклад от 1998 г. на гръцки евродепутат.

Това не е първият случай на твърдения за плагиатство срещу високопоставен европейски политик през последните години. Германският министър по семейните въпроси, възрастните, жените и младежта, Франциска Гифи, например трябваше да подаде оставка след плагиатство в докторската си дисертация. През 2013 г. Анет Шаван, тогава министър на образованието на Германия, се оттегли от поста си, след като университетът в Дюселдорф я лиши от докторска степен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ