Премиерът Петков: Европа трябва да има собствен военен капацитет

Премиерът Петков: Европа трябва да има собствен военен капацитет

Премиерът Петков: Европа трябва да има собствен военен капацитет

За да може човек да прави независим избор, той трябва да има независим капацитет и независим ресурс. Европа трябва да има собствен капацитет, заяви премиерът Кирил Петков пред Дарик по повод идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на обща европейска армия, но предупреди, че може да се заформи дискоординация при едно такова действие.

„От тази гледна точка мисля, че президентът Макрон има силна позиция в тази посока, точно с чувството Европа да има собствен избор и, от друга страна, да не бъде консуматор на сигурност, а да бъде конструктивен създател на сигурност. Едновременно с това трябва да помислим внимателно да нямаме прекалено много паралелни съюзи, защото хората са едни, техниката е една и трябва да се помисли тази стратегия да бъде надграждаща НАТО-ЕС, а не трябва да бъде на база на конкуренция между двата съюза, защото тогава има опасност да разделим ограничения ресурс в две посоки и да се създаде дискоординация“, коментира Петков.

„Европа трябва да има собствен капацитет, но той трябва да надгражда и да се координира добре с НАТО, за да бъде конструктивно, а не отслабващо решение“, каза министър-председателят.

За обща европейска армия, с която ЕС да се защитава от Русия и дори от САЩ, Макрон заговори през 2018 г., а тогавашният американски президент Доналд Тръмп критикува предложението, като го нарече „обидно“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ