нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Байдън пристина в Белия дом, посрещнаха го трима бивши президенти

Хилари и Бил Клинтън. /Getty Images

Президентите и първите дами на САЩ се отпрaвиха към сградата на Белия дом във Вашингтон, където скоро ще започне церемонията по официалното встъпване в длъжност на администрацията на 46-ия американски държавен глава Джо Байдън.

Там пристигнаха Мишел и Барак Обама, последвани от Хилари и Бил Клинтън.

„Поздравления за моя приятел, президента Джо Байдън! Сега е твоето време“, написа Обама в профила си в социалната мрежа Twitter минути преди пристигането си под снимка с Байдън, който беше вицепрезидент в двата мандата на 44-тия държавен глава на страната.

На церемонията вече са и Лора и Джордж У. Буш.

Под звуците на Военния оркестър пристигна и самият Джо Байдън в компанията на съпругата си Джил, новоизбрания вицепрезидент Камала Харис и нейния съпруг.

Снимка: Getty Images

„Обичам те, Джили, и не бих могъл да бъда по-благодарен, че си с мен напред в това пътешествие“, публикува послание новоизбраният държавен глава в Twitter. Преди това отново в социалната мрежа той обяви: „Над Америка изгрява нов ден!“

Не остана незабелязано и облеклото на първите дами – всички те са с тоалети в нюанс на лилавото, в знак на солидарност към Харис, която днес ще запише името си в историята на САЩ като първата жена на вицепрезидентския пост и също е с дрехи в този цвят. Причината за избора на лилавото е препратка към първата афроамериканка, кандидатирала се за вицепрезидент, Шърли Чисхолм.

По-рано стана ясно, че всички живи президентски семейства на страната ще присъстват на събитието. Изключение правят Розалин и Джими Картър, както и Мелания и Доналд Тръмп, които заминаха за курорта си Мар-а-Лаго в щата Флорида.

още от Политика