Президентът отсега заяви вето за промените в Изборния кодекс

Президентът отсега заяви вето за промените в Изборния кодекс

Президентът отсега заяви вето за промените в Изборния кодекс

"Категорично ще наложа вето на този закон!" - така президентът Румен Радев коментира приетите вчера от Народното събрание промени в Изборния кодекс. По думите му,  това е опит да се запази възможността изборите да бъдат манипулирани, а има и икономически измерения, защото решението на депутатите означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване. Президентът говори пред журналисти след като присъства на тържествената литургия в храма "Света София" по повод християнския празник на вярата, надеждата и любовта и Деня на София, информира БТА. 

На въпрос дали протестите и проявите на гражданско неподчинение ни приближават към предсрочни избори или властта търси начин да се закрепи, Румен Радев коментира, че отдавна има всички условия да се подадат оставки. Той отново отбеляза, че всяко протакане задълбочава кризата.

"Явно управляващите се опитват да доразпределят порциите и отново да направят така, че да влияят върху изборите, да могат да ги манипулират по тяхно желание, коментира още президентът. България вече се осъзнава и няма да приеме поредна манипулация на изборния процес", каза Радев. 

Според него, има радикализация на протеста и по думите му това е нормална реакция. "Когато обществото постави ясно своите искания, но в замяна на това хората и протестиращите биват обиждани, неглижирани, дори някои от тях бити, това е нормална реакция", каза Радев. 

"Всички български граждани и европейци желаят парите от Брюксел да стигат до гражданите, а да не пълнят шкафа на Борисов или на някой друг политик. Отдавна сме подложени на масирана пропаганда за успехите на управлението и за неговата незаменимост като фактор за нашата европейска интеграция и европейско развитие. Тепърва ще осъзнаваме мащабите на пораженията от това управление върху държавността и нашето бъдеще. Европа също започва да го осъзнава. България е част от Европа и е показателно, че дебатът за състоянието на демокрацията и за върховенството на закона се води в Европейския парламент, докато българският парламент отрича съществуването на проблема. Управляващите и главният прокурор се опитаха да излъжат българите за инициативата и за темите за изслушване в Европейския парламент,  но Европейският парламент "ги излови в крачка" -  това е достатъчно основание да си подадат оставките", каза още Радев. 

Попитан за искания за разпускане на НСО заради действията вчера при извеждането от парламента на протестиращи майки на деца с увреждания от "Системата ни убива", Румен Радев каза, че служителите на НСО са действали по указание на "стопанката на Народното събрание - г-жа Караянчева".

"Когато едно управление не решава проблемите на хората и се крие от тях каква е логичната развръзка - хората да дойдат при това управление. Проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и в производството на "нефелни" и лобистки закони. Отдавна апелирам да има законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО и това е крайно време да стане. Ако има призиви за закриване на НСО, това може да стане само със закон, защото закон учредява службата. Тези, които искат закриване на НСО, както и парламента, трябва да посочат коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на обекти от националната ни сигурност като Министерски съвет, Парламент и Президентство", добави президентът. 

На въпрос как си обяснява, че част от протестиращите искат и неговата оставка, Румен Радев поиска да се съпоставят каква част от обществото и кои искат оставката на правителството и кои искат неговата оставка. 
     

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ