Президентът започва консултации след оставката на правителството

Президентът започва консултации след оставката на правителството

Президентът започва консултации след оставката на правителството

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава по чл. 99, ал. 1 президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарните групи в 43-то Народно събрание след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов, съобщи президентският прессекретариат.

Първата среща е с представители на парламентарната група на ГЕРБ и започва в 9,30.

След приключване на кръга от консултации с парламентарните партии президентът трябва да връчи проучвателни мандати за съставяне на правителство. Първият мандат е за най-голямата по численост парламентарна група – ГЕРБ. Вторият – за втората по численост БСП, а третият президентът ще даде по свой избор на една от по-малките групи.

Ако и трите мандата бъдат върнати, според Конституцията президентът трябва да назначи служебно правителство.

Плевнелиев поиска тълкуване от Конституционния съд дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.

Мненията по въпроса не са еднозначни. Едната теза гласи, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство.

Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ