Приеха на първо четене законопроекта на ИТН за промени в Изборния кодекс

Приеха на първо четене законопроекта на ИТН за промени в Изборния кодекс

Приеха на първо четене законопроекта на ИТН за промени в Изборния кодекс

Депутатите в Народното събрание приеха на първо четене законопроекта на „Има такъв народ“ за поправки в Изборния кодекс. Предложенията на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ не събраха необходимото мнозинство.

Първоначално за законопроекта гласуваха единодушно 212 народни представители, но от от ГЕРБ - СДС поискаха прегласуване с мотива, че Станислав Трифонов не е гласувал. При повторното гласуване "за" законопроекта гласуваха 210 народни представители, без "против" и с 1 "въздържал се", с което той бе приет, преде БНТ.

"Има такъв народ" предложиха избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство, или при наличие на не по-малко от 40 избиратели, подали заявление. Изключение ще има само изборите за Европейски парламент, при които се предлага секции да се образуват само в страните членки на ЕС.

От партията също така предложиха да се създаде 32 МИР „Чужбина“ и да се даде възможност за преференциален вот зад граница.  Законопроектът предвижда отпадане на лимита от 35 секции извън ЕС.

От "Има такъв народ" предложиха въвеждане изцяло машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели и видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и районните комисии.

Законопроектът предвижда прекратяване на мандата на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК) и намаляване на състава ѝ на 15 души. Предложението е ЦИК да се назначава с указ на президента след публични консултации.

На първо четене обаче не мина законопроекта на ГЕРБ-СДС за преминаване към мажоритарна система в два тура. От "Има такъв народ" отказаха да го подкрепят, като това предизвика спор между народни представители на двете най-големи парламентарни групи.

Депутатите решиха още поправките от Изборният кодекс да се гледат на второ четене в правна комисия в срок от три дни.

„Ако има предсрочни избори, трябва да има нов Изборен кодекс и ние трябва сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващите ще бъдат мажоритарни и работим, докато живее този парламент, за да го направим“, заяви председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ