Приеха промени за усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор

Приеха промени за усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор

Приеха промени за усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ. Целта на промените е усъвършенстване регулаторната рамка на банковия надзор. С текстовете трябва бъде постигнато съответствие с препоръките от доклада на Програмата за оценка на финансовия сектор и с поетите от БНБ ангажименти в отговор на доклада.

Усъвършенства се режимът за регулиране на риска, произтичащ от експозициите, които банките формират към свързани с тях лица - администратори на банката, нейни акционери с квалифициран или по-висок дял, лица, които контролират банката, дъщерни дружества на банката и другите, определени като свързани с банката лица.

С измененията бяха приети промени и в Закона за БНБ, според които за заседанията на Управителния съвет на БНБ ще се води протокол, който се подписва от присъствалите на заседанието членове на управителния съвет и от изготвилия протокола.

Информация за решенията на Управителния съвет ще се публикува на страницата на банката в интернет, освен когато решенията съдържат професионална, банкова, търговска или друга правнозащитена тайна.

Управителният съвет на БНБ ще прилага надзорни мерки и мерки за ранна намеса, ще дава одобрения, разрешения и съгласия в предвидените от закона случаи. С новите текстове се уточнява, че подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", упражнява надзорните си правомощия и оперативното ръководство на управлението самостоятелно и независимо от функциите на другите управления на БНБ.

Подуправителят, ръководещ управление "Банково", ще упражнява надзорните си правомощия и оперативното ръководство на управлението самостоятелно и независимо от функциите на другите управления на БНБ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ