Митниците събрали повече от планираното за 2020 г.

Митниците събрали повече от планираното за 2020 г.

Митниците събрали повече от планираното за 2020 г.

През 2020 г. приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, събрани от Агенция "Митници", са в размер на над 9,160 млрд. лева. Това превишава с 91.8 млн. лева (1%) планираното за годината, съобщиха от агенцията. 

Данните от годишния отчет на агенцията сочат, че през изминалата година икономическата активност е била на сравнително високо ниво, което е позволило на отделни сектори да регистрират ръст от гледна точка на заплатените чрез Агенция "Митници" данъци. 

През 2020 г. касовите постъпления от акциз са били в размер на над 5,444 млрд. лева. Спрямо предходната година, приходите от акциз на тютюневи изделия отчитат ръст от 1.5%, като количествата на обложените с акциз цигари нарастват с 0.9%, средните ставки на акциза при цигарите - с 0.2%, а количествата тютюн за пушене - с 11.5% при запазване на акцизната ставка. 

Постъпленията от ДДС при внос на стоки през 2020 г. са били в размер на близо 3,5 млрд. лева. Повишение на постъпленията на ДДС от внос спрямо предходната година се отчита при групите "Храни и напитки", "Инвестиционни стоки" и "Потребителски стоки". Понижение има при "Промишлени доставки", "Горива и смазочни материали" и "Транспортно оборудване". 

През 2020 г. постъпленията от мита са били 209.9 млн. лева. От Агенция "Митници" отбелязват още, че въпреки ограничителните мерки в различните държави, на годишна база броят на обработените от агенцията товарни пътни превозни средства се е увеличил с 5,66%. 

"Възстановяването от Covid-19 кризата ще бъде основна тема на 2021 г. не само за българските митници, но и за Световната митническа организация. Затова Международният ден на митниците - 26 януари е подходящ повод да обобщим свършеното и да си поставим задачи за следващия период, а целта е винаги активна и екипна работа в подкрепа на светлия бизнес и фиска", коментира директорът на Агенция "Митници" Георги Костов при представянето на отчета. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ