Проф. Пламен Киров: Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем

Проф. Пламен Киров: Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем

Проф. Пламен Киров: Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем

"Конституционният съд показа, че президентът не е недосегаем, той носи отговорност. Всички, които имаха свръх очаквания към решението на КС, останаха недоволни". С тези думи пред БНР бившият конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров, преподавател в катедра "Конституционни правни науки" в СУ "Климент Охридски", коментира решението на КС по отношение на имунитета на президента и вицепрезидента. 

Припомняме, че Кoнcтитyциoнният съд единодушно реши, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния. При откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство. По вече образувано наказателно производство имунитетът на президента и на вицепрезидента изключва извършването на такива процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи, се казва в решението на съда.

Делото за тълкуване на основния закон беше образувано в началото на годината по искане на главния прокурор Иван Гешев. Конкретно разследване се оказа в основата на интереса на Гешев към възможността държавният глава да бъде разследван или проверяван. То е свързано с ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков, по отношение на когото по искане на спецпрокуратурата преди време са били прилагани СРС. На един от разговорите, разпространен от държавното обвинение - с изрично отбелязване, се чува вероятно гласът на Румен Радев, става дума за проверката на Антикорупционната комисия във връзка с назначаването през 2014 г. на Десислава Радева за пиар на военно-въздушните ни сили.

По думите на проф. д-р Пламен Киров, е интересно да се прочетат мотивите на Конституционния съд.

"Единствените недосегаеми хора си остават народните представители, които не носят наказателна отговорност по Конституция за изразените от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание. Президентът не отговаря за своите действия при изпълнение на своите конституционни функции, с изключения на действия, окачествени като държавна измяна или нарушение на Конституцията. КС внася едно важно уточнение в понятието "държавна измяна". Държавна измяна са всички престъпни деяния, които влизат в съставите на глава Първа на особената част в Наказателния кодекс – престъпленията срещу републиката", уточни проф. Киров. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ