Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха Иван Гешев

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха Иван Гешев

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха Иван Гешев

Прокуратурата и Висшият съдебен съвет защитиха главния прокурор Иван Гешев, обяснявайки че няма никакво основание да бъде искана оставката му. Това се случва ден, след като президентът Румен Радев поиска оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев и обвини управляващите, че в непосредствена близост до протеста пред президентството са организирали своя митинг. 

"Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години, и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години. Сега, когато българите са на площадите, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи. Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, на принципите и правилата", каза в официално изявление в събота президентът Румен Радев. 

В отговор на тези обвинения в ефира на БНТ тази сутрин зам.-главният прокурор Даниела Машева заяви, че са неприемливи твърденията, че една голяма част от прокуратурата представлява мафия и че прокуратурата действа селективно към лицата, които носят наказателна отговорност.

"Определено натиск в момента съществува. Това са недопустими твърдения и опит за настройване на обществото срещу прокуратурата. Това накърнява независимостта на съдебната власт. Прокуратурата не заема страна, тя е неутрална и осъществява своите функции, но се правят опити да бъде въвлечена в заемане на определена страна, но това няма да се случи", каза още Даниела Машева. 

"Към настоящия момент няма никакво основание да бъде искана оставката на главния прокурор Иван Гешев", настоя тя. 

По думите на Машева, прокуратурата не репресира президентската институция. "Прокуратурата води досъдебни производства и разследвания във връзка с престъпления, извършени от лица. Въпросът, че тези лица са служители в президентската институция, по никакъв начин не би следвало да се третира, че те се ползват с имунитет, само заради това, че те са служители в тази институция", добави тя.

Машева коментира задържането на Илиян Милушев и Пламен Узунов. "Задържането им е по преценка на наблюдаващите прокурори, и защото е извършено претърсване и изземване на доказателства, които са се намирали в сградата на Президентството. Тази сграда не се ползва с никакъв имунитет. Действията по претърсването и изземването е извършено с предварителна санкция и разрешение на българския съд. Българският съд е счел, че това е законосъобразно и по образуваните досъдебни производство има достатъчно доказателствен материал, за да се извърши това наказателно-процесуално действие", категорична бе Машева.

Според нея прокуратурата не действа избирателно и има абсолютно еднакъв подход по отношение на всички лица, които са извършили престъпление.

"Главният прокурор не е безконтролен. Той се отчита ежегодно с доклад за дейността на прокуратурата, както пред Висшия съдебен съвет, така и пред Народното събрание. Такъв доклад съвсем наскоро беше приет от Народното събрание. По всяко време, по искане и на народните представители, а и по своя инициатива, може да предостави информация за дейността на прокуратурата", посочи още Даниела Машева.

В подкрепа на Гешев застана и представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. "И Конституцията, и Законът за съдебната власт вменяват в задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт. Съветът е задължен да реагира. Оставката е личностен акт и ако лицето, на което се иска оставката, реши да я подаде - само тогава тя ще се случи, ако не - няма оставка", обясни в ефира на БНР Магдалинчев и посочи, че търсят диалог с държавния глава, за да възстановят комуникацията между властите.

Той коментира, че улицата има право да протестира, но държавният глава е институция, олицетворяваща единството на нацията, и трябва да продължава да говори с другите институции с "разбираем тон":

По думите на Магдалинчев, в Конституцията - чл. 129, ал. 3, т. 5 има предвидени изисквания за предсрочно прекратяване на мандата на някой от тримата големи в съдебната власт. Но това е процедура, която е много различна от оставката. Той обясни, че тази процедура се развива пред ВСС, но президентът има отново участие в нея - той издава указа, съгласно взетото решение от Съвета.

Междувременно, от Асоциацията на прокурорите в България остро критикуваха опитите прокуратурата да бъде намесена в политическите скандали. 

"Съгласно Конституцията и българското законодателство Прокуратурата е неделима част от съдебната власт. Именно това място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск, срещу желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол. Функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата. Само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност. Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност! По същия начин, никой не следва да се намесва и в работата на независимия  български съд, който е единственият орган, който да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица", се казва в декларацията на прокурорите. 

"Прокурорите не са мутри! Прокурорите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на пътя на мафията и мутрите и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд! Прокуратурата винаги стриктно и принципно ще изпълнява своите конституционни и законови отговорности и задължения и никога няма да бъде поставена на колене пред политически, олигархични, икономически или криминални кръгове", пише още в декларацията на  Асоциацията на прокурорите в България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ