Проверяваме за фиктивни хоспитализации на наше име чрез приложение на НЗОК

Проверяваме за фиктивни хоспитализации на наше име чрез приложение на НЗОК

Проверяваме за фиктивни хоспитализации на наше име чрез приложение на НЗОК

Новото приложение на Здравната каса, което ще дава информация на потребителите за фиктивни хоспитализации, прегледи или злоупотреби с електронна рецепта, няма да показва данните директно. Потребителят ще трябва да влезе в здравното си досие и да провери допълнително там. 

От утре приложението ще е достъпно за потребителите и за двата вида операционна система на мобилните телефони. Влизането в приложението ще става с персонален идентификационен код на НАП или уникален код за достъп към НЗОК, а информацията ще се актуализира веднъж месечно.

До момента договори са сключени с Фармацевтичния съюз и личните лекари, което означава че за момента информация ще има само за злоупотреба с електронна рецепта или фиктивен преглед. 

"Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока", коментира министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

"Функционалностите на системата са две – при промяна на информацията в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с общопрактикуващия лекар. Държи се на защитата на личните данни на пациентите и не трябва да се допуска пробив в информацията", коментира управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

Стартирането на приложението става с уникален код за достъп, ПИК в НАП или електронен подпис. Приложението изисква въвеждане на ЕГН на пациента и посочения имейл към телефона, който ще получава нотификацията. Приложението се активира чрез код от системата, след като се изпълнят всички стъпки по регистрацията.

"Искахме да отговорим на потребностите на пациентите за завишаване на контрола и получаване на повече публичност за действията на НЗОК", каза още д-р Салчев. 

Мобилното приложение за известяване на пациентите за извършени дейности е безплатно. "Личните данни се съхраняват само и единствено в системата на НЗОК, нямаме позволение да ги трансферираме и да бъдат в приложението", поясни управителят на НЗОК. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ