Първа оставка в кабинета на Тръмп. Заради Русия

Първа оставка в кабинета на Тръмп. Заради Русия

Първа оставка в кабинета на Тръмп. Заради Русия

Майкъл Флин, съветникът по национална сигурност на президента Доналд Тръмп, подаде оставка след само 24 дни на поста.

Генералът в оставка бе принуден да напусне поста заради нерегламентирани контакти с Русия като частно лице, преди встъпването на новия президент в длъжност.

В оставката си Флин заявява, че неволно е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други членове на екипа с непълна информация за телефонните си разговори с руския посланик във Вашингтон Сергей  Кисляк.

Функциите на Флин временно ще поеме запасният генерал Джоузеф Келог, обяви Белият дом.

Бурята започна от публикация във „Вашингон поуст“, която цитира критики на неназовани служители на администрацията на Тръмп към Флин, че е обсъждал санкциите срещу Русия със Сергей Кисляк в края на декември. Формално в този период Флин е бил частно лице и действията му се смятат за нарушение на Акта Лоугън от 1799 г., който забранява на частни лица да се месят в отношенията на САЩ с други държави.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви вчера, че президентът „оценява ситуацията“ около Флин и контактите му с  руския дипломат. Съветничката на Тръмп Келиан Конуей обаче заяви пред тв канала MSNBC, че Флин се ползва с пълното доверие на  президента.

Прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков, потвърди, че през декември Флин е имал контакт с Кисляк, но нарече неверни съобщенията, че темата на разговора им са били антируските санкции, допълва Би Би Си.

58-годишният Майкъл Флин беше близък сътрудник на Тръмп в предизборната му кампания и назначаването му беше очаквано, въпреки че бившият генерал многократно се е изказвал за подобряване на отношенията с Русия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ