Първични избори във Франция: Фийон начело, Саркози се оттегли

Първични избори във Франция: Фийон начело, Саркози се оттегли

Първични избори във Франция: Фийон начело, Саркози се оттегли

Бившият премиер Франсоа Фийон е големият победител, а бившият президент Никола Саркози стана големият губещ на първия тур от първичните президентски избори на десницата във Франция.

Според неокончателните резултати парижкият депутат на „Републиканците“ Фийон е начело с гляма преднина - 44,2% от гласовете. Втори е бившият премиер Ален Жюпе с 28,4%, а Саркози е трети с 20,6%.

Макар че прогнозите регистрираха възхода на Фийон през последните три седмици, резултатите от гласуването вчера са изненадващи.

Саркози обяви още снощи, че се оттегля от активната политика: „Време е да започна по-спокоен частен живот с по-малко обществена страст“. Той заяви, че на втория тур ще подкрепи бившия си опонент Фийон, но призова избирателите сами да решат за кого да гласуват и да не бъдат крайни. В кампанията Сарко се опита да издърпа гласове на избиратели на Националния фронт на Льо Пен.

Привържениците на бившия президент призоваха Жюпе да се оттегли преди втория тур, тъй като залогът е десницата да спечели президентските избори догодина. Жюпе обаче заяви, че продължава битката следващата неделя и обеща изненада на втория тур. Той коментира, че е за „справедливи реформи, от  които всички французи печелят“ и атакува ултра-либералната икономическата програма на съперника си.

Еколозите и комунистите също реагираха бурно срещу програмата на Фийон, която определят като либерално-консервативна.

Управлението на социалистите регистрира най-ниските стойности на доверие и вероятно на следващите избори основната битка ще е между десните и националистите на Марин льо Пен.

Президентските избори във Франция са през април-май 2017 година.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ