Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, щеше да е мъртъв

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, щеше да е мъртъв

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, щеше да е мъртъв

Опозиционният политик Алексей Навални „се радва на подкрепата на американските специални служби“ и ако руските спецслужби са искали да го убият, са щели да го „свършат“. Това стана ясно от изказване на президента Владимир Путин по време на годишната му пресконференция.

Коментарът му идва след проведено изследване на CNN и сайта за разследваща журналистика „Белингкат“, което установи, че в отравянето на опозиционера са замесени два екипа от руски агенти от тайните служби, включително такива, специализирани в работата с токсини и невропаралитични агенти.

През август Навални бе отровен с вещество от рода на „Новичок“ и едва не загуби живота си. След първоначално лечение в град Омск бе преместен в клиниката „Шарите“ в Берлин, а междувременно Кремъл многократно отрече да е участвал в инцидента.

Путин отбеляза, Навални, който описа като „този пациент в клиниката в Берлин“ е подкрепен от американските разузнавателни служби, добавяйки, че „ако това е вярно, тогава е интересно, тогава, разбира се, (нашите) специални служби трябва да го държат под око“.

„Но това не означава, че той трябва да бъде отровен, въобще кой се нуждае от него? Ако те искаха, сигурно щяха да го довършат“, каза държавният глава. „Но в този случай съпругата му ме помоли и аз веднага издадох заповед да го пусна извън страната, за да се лекува в Германия… Това е трик за атака срещу лидерите в Русия“, добави още той.

Пресконференцията на Путин се проведе в резиденцията в Ново-Огарьово, а на нея присъства подбрана група от журналисти при спазване на необходимите противоепидемични мерки. Други журналисти и граждани задаваха въпроси онлайн.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ